GP BiH nedostaje 460 policajaca: Može li adekvatno odgovoriti na sigurnosne izazove?

Granična policija BiH u 2016. godini usmjerit će se na borbu protiv organiziranog prekograničnog kriminala, ilegalnih migracija i terorizma, ali prema trenutnim kapacitetima nedostaje im više od 460 policijskih službenika, piše bh. novinska agencija Patria.

Tu informaciju potvrdio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić navodeći da se povećava broj umirovljenih ili suspendiranih policijskih službenika te im je potrebno kadrovsko pojačanje za daljnji razvoj agencije i poboljšanje rezultata.

– U 2016. godini želimo ostvariti bolje rezultate u sprječavanju prijenosa narkotika preko državne granice. Među prioritete stavili smo jačanje krim-obavještajne sastavnice GPBiH. Povećavaju se aktivnosti i zadaće koje nadležne institucije stavljaju pred GPBiH, osobito sa težnjom BiH da postane članica EU – istakao je Galić.

S obzirom na sigurnosne izazove s kojima se suočavaju zemlje regiona pa i BiH u vrijeme izbjegličke krize, terorističkih prijetnji, trgovine drogom kada je potrebno pojačati nadzor na graničnim prijelazima pitanje je koliko je ova institucija spremna odgovoriti na sve izazove.

Kako je saopćeno, u saradnji sa stručnjacima Savezne policije Njemačke, uposlenici GP BiH rade na izradi novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, kojim bi se smanjio broj rukovodećih službenika, a povećao broj stručnjaka iz različitih oblasti.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*