Dijete trebate naučiti strpljenju – nakon toga sve je lakše!

Sigurno ste se mnogo puta našli u situaciji kada vaše dijete insistira na nečemu – sada. Odmah! Hoću!

Radili su vam scene u trgovini, zahtijevali gluposti po kući, poželjeli nečiju igračku iz parkića i sve su to htjeli sada i odmah i ne pritom nisu ni željeli čuti za riječ – ne!

Vaše je dijete normalno kao i svako drugo, ali treba ga naučiti strpljenju kako bi izbjegli lude trenutke u kojima im ionako ništa ne možete objasniti – jer vas ne čuju s obzirom da vrište, jer nisu naučeni da nešto dobiju malo kasnije.

To je osobina koja se treba usaditi u dijete što ranije jer će nakon naučene strpljivosti uvijek imati onaj trenutak za promisliti – sada i kasnije u životu. To je vrlo dobra ljudska osobina i može se istrenirati – posebno kada su klinci ovako mali. A i vjerujemo da bi vam dobro došlo da se dijete nauči strpljivosti i samokontroli.

Djeca žive za trenutak i u tom datom trenutku. Oni jednostavno još uvijek nemaju sposobno razmisliti o posljedicama svojih djela niti pronaći granicu kada trebaju prestati. Uz to, još uvijek ne znaju jasnu razliku između dobrog i lošeg ponašanja pa tako naravno nemaju niti strpljenja jer ne razumiju kako nešto što oni požele nije uvijek dostupno.

Oni jednostavno nemaju još dovoljno iskustva da bi znali kada kontrolirati svoj nagon, a što im svima nekako manje više naiđe onda kada postaje potrebno – u školi kada moraju naučiti strpljivo i s razumijevanjem slušati i učiti.

Kod manje, vrtićke djece strpljivost je još i tim dalja jer njihova komunikacija i vokabular nisu još toliko razvijeni pa ponekad njihova nestrpljivost proilazi i iz toga što ne znaju točno izraziti što žele. I nisu dosad još naučili mnoga pravila ponašanja koja uče kroz život od svojih roditelja.

Ali uprkos tome što djeca od 2-3 godine nisu predodređena da bi se već sada znala kontrolirati postoji način da ih se ipak malo nauči strpljenju.
Igrajte igre koje ih uče strpljenju

Ukoliko je vaše dijete jako živahno i u sekundi ga ima svugdje to će dijete logično biti nešto nestrpljivije od one mirnije djece. Baš zato takva nemirna djeca trebaju sporije igre, one koje će ih učiti da ponekad pričekaju, razmisle te igraju prema pravilima.

S obzirom da su oni još uvijek mali možete se igrati na način da se igra (vozi autić, krene zeko…) na jasno određen riječi – kreni/stani, glasno/tiho, brzo/sporo.

Tih se igara možete igrati i vani dok šetate (brzo/stani/kreni/sporoo).
Muzika i pokreti

Dječje pjesmice ne služe samo za zabavu. Kada djetetu puštate neku određenu pjesmu u kojoj ćete i pljeskati i napraviti neku koreografiju, dijete će osluškivati pjesmu te pamtiti riječi. Tako će za vrijeme pjesme biti strpljivije i čekati one riječi koje zna, pa riječ kada kreće u neki pokret ili pljesak. Ponekad će pjesmice biti brže ponekad sporije (neki dječji CD) i dijete će tako vrijeme provoditi zabavljajući se i pritom se igrati strpljivije.
Učite ih čekanju

Čekanje je važan dio strpljivosti pa tako svom djetetu pomalo produžavajte onaj period dok ono nešto čeka. Možete se služiti ponavljanjem riječi čekaj, dok čekaju, kako bi ako su još mali, znali naučiti pravo značenje te riječi, a potom kako bi im pokazivali da eto samo što niste ispunili im želju. Tako im malo po malo produžujte to vrijeme čekanja, ohrabrujte ih riječima, razgovarajte s njima o tome što sada radite te ćete onda priječi na ispunjavanje njihove želje i slično. Dok čekate lift zajedno brojite brojeve koje vidite na ekranu, u redu u banci pričajte, komentirajte, veselite se svakom novom broju u redu. Još malo i sad će.
Konkretizirajte kada će dobiti to što žele

Ako je potrebno, recite djetetu za 10 minuta ćemo krenuti i navijte alarm tako da dijete zna kada čuje alarm da je sada to vrijeme koje je čekalo – prošlo. Dijete će biti nestrpljivo i tada ali će smanjiti količini pitanja – kada će, i smanjit će nervozu oko čekanja jer će sada znati da će oni čuti alarm, a neće čekati da sad vi kažete – eto prošlo je deset minuta. Nije da vam baš ne vjeruju, ali ovako će prije vjerovati sebi.
Dajte im mogućnost da sami produže vrijeme svoje žudnje

Jedan tipičan primjer za ovo mogu biti bomboni prije večere te ako baš inzistiraju na bombonu sada ponudite im da umjesto jednog sada pojedu tri poslije večere. Tako će lakše pasti na količinu bombona kasnije te će svoju žudnju za njima sami kontrolirati čekanjem. I neka to ne bude potkupljivanje već jedna normalna ponudu koju ste bili ionako spremni ponuditi – ali nakon večere.
Budite im uzor svojom samokontrolom

Ako ste vi nestrpljivi, lakše planete i teže se kontrolirate, takva će vam biti i djeca. No, ako im vi svojim primjerima sustavno pokazujete vlastitu moć samokontrole taj će obrazac ponašanja sigurno preuzeti i vaša djeca. Vrlo jednostavno.

Ukoliko se nađete u situaciji koja vas je jako naljutila ili isfrustrirala recite jasno pred svojom djecom kako se osjećate. Sada sam jako ljuta ali ću duboko udahnuti i pokušati pronaći najbolje rješenje te ćete tako dijete naučiti istom načinu rješavanja negativnih emocija.

I konačno – najbolje je dijete učiti strpljivosti i samokontroli u okruženju, vremenu i prostoru koje im je poznato jer će tako najprije početi stjecati iskustvo u ovome što ih učite.

Zato se strpljivost ne uči u banci, na igralištu ili trgovini već prvotno u domu gdje se dijete uči poštivanju pravila, očekivanjima, čekanju. Tako se uče postati strpljiviji da bi se potom mogli samo kontrolirati sada i kasnije u životu.

(Index.hr)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*