U protestima u Prištini ozlijeđeno 15 osoba, uhapšena 24 demonstranta

U neredima koji su izbili u subotu tokom protesta pristalica opozicije u Prištini ozlijeđeno je najmanje 15 osoba, među kojima dvoje novinara, a policija je privela 24 demonstranta, potvrdili su službeni izvori u Prištini.

Pristalice kosovske opozicije su popodne, tokom protesta protiv primjene bruxelleskog sporazuma s Beogradom, te razgraničenja s Crnom Gorom, tražile ostavku vlade premijera Ise Mustafe, zasipajući zgradu vlade kamenjem i molotovljevim koktelima.

Oni su, uz transparente protiv sporazuma s Beogradom i Podgoricom, nosili i zastave Oslobodilačke vojske Kosova (UCK), SAD-a i Albanije, uzvikujući parole protiv vlade, premijera Mustafe i zajednice srpskih općina koju je kosovska vlada prihvatila bruxelleskim sporazumom.

“Ozlijeđeno je 10 policajaca, troje demonstranata i dvoje novinara”, navode prištinski mediji glasnogovornika policije Bakija Kelanija. Policija je, kako je rekao Kelani, procijenila da je na protestu bilo oko 8.000 ljudi, dok opozicija tvrdi da ih je sudjelovalo između 70 i 100 hiljada.

Kako prenose mediji, dvojica pripadnika specijalnih policijskih postrojbi kosovske policije zahvaćena su vatrom kad su na njih bačeni molotovljevi kokteli, dok je jedan ozlijeđen kamenom.

Tokom protesta izazvan je manji požar na zgradi kosovske vlade koja je zasuta kamenjem i molotovljevim koktelima, ali se stanje oko 16 sati prividno smirilo nakon što su kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i jedan od vođa opozicije, Ramush Haradinaj, pozvali demonstrante da se smire i raziđu.

Oko 17 sati grupa demonstranta se, međutim, pokušala probiti u centar grada, što je policija spriječila vodenim topovima .

U protestima je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi protiveći se bruxelleskom sporazumu Beograda i Prištine, te sporazumu kosovske vlade o granici s Crnom Gorom.

Protestima se osporava sporazum Prištine i Beograda koji, među ostalim, daje veće lokalne ovlasti srpskoj manjini.

Demonstranti su tražili i ostavku vlade Ise Mustafe i povlačenje potpisa sa sporazuma o formiranju Zajednice srpskih općina na Kosovu, te sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Vođe oporbe Ramush Haradinaj i Fatmir Limaj najavili su da će protesto trajati “sve dok ne padne koalicijska vlada” Demokratske partije Kosova Hashima Thacija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*