U 69. godini preminuo emeritus Univerziteta u Tuzli Božo Banjanin

Jučer je u Tuzli, u 69. godini života preminuo profesor emeritus Božo Banjanin. Profesor Banjanin je rođen 1947. godine u Peći, na Kosovu. Osnovnu školu, gimnaziju i Tehnološki fakultet završio je u Tuzli. 1972. godine odmah po završetku studija počeo je raditi na Univerzitetu u Tuzli.
Tokom bogate i plodonosne karijere radio je još na Institutu za hemijsko inženjerstvo i Institutu za poliuretane „Soda SO“. Dao je veliki i veliki doprinos u proizvodnji novih materijala, u Fabrici Resod Guming, tokom rata u Bosni i Hercegovini. Profesor Banjanin je obnašao i funkcije dekana Filozofskog fakulteta u Tuzli, kao i prorektora za naučno istraživački rad Univerziteta u Tuzli. Bio je glavni pokretač osnivanja Prirodno matematičkog fakulteta. Dao je veliki doprinos, u društveno-političkom životu Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Obnašao je i funkciju ministra za obnovu i razvoj u Vladi TK. Ostat će upamćen kao humanista, altruista, ugledan stručnjak i posvećen profesor.

Komemoracija profesoru Banjaninu biće održana u ponedjeljak u 11 sati na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli. Nakon toga, ispraćaj će se obaviti u 13 i 30 ispred Komemorativnog centra. Biće ukopan na groblju Bukovčić u Tuzli.

(RTVTK)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*