Ako ga znate koristiti, internet može biti sjajno iskustvo

Danas smo na našem portalu N1info objavili tekst pod nazivom “Kako internet svakodnevno uništi milione života”, a sada vam donosimo drugu stranu priče.

Sigurno je reći da je od svojih skromnih početaka, internet danas osnovni način komunikacije, i najdominantniji provodnik ideja kojeg je čovječanstvo ikada upoznalo.

Koristimo ga svaki dan, i istina je da nam u mnogome olakšava dosta svakodnevnik aktivnosti. Bez obzira da li igrate igrice, čitate vijesti, tražite informacije ili ilegalno downloadujete najnovije filmove zbog sezone dodjele Oscara potpuno nekažnjeno – internet zna biti i divno mjesto i praktično jednostavan alat.

1. Možete komunicirati sa porodicom i prijateljima
Jeftino i brzo se možete čuti sa udaljenim rođacima ili prijateljima, bez obzira na kojoj u strani kugle zemaljske.

Ako neko odseli, ne mora značiti da ćete čekati pismo i po nekoliko mjeseci. Sve je tu, u dva-tri klika.

2. Bilo koja informacija (ili dezinformacija) vam je na dohvat ruke
Bez obzira da li vas interesuje kada i kako je palo Bizantijsko carstvo, ili koja je najbolja dijeta za gubljenje kilograma “preko noći”, možda vas zanima kako pojačati WiFi signal u domu ili šta su zvijzde doručkovale jutros, dva ili tri klika su dovoljna za potpunu informaciju.

Internet ima odgovor na sva postavljena pitanja, i uvijek vam ostavlja prostor za naobrazbu.

3. Nudi platformu za komunikaciju podređenih
Arapsko proljeće, LGBT, izbjeglička kriza, grčka kriza, glasačko tijelo Donalda Trumpa ili bilo koja druga tema su postale jako vidljive, a nisu u našoj neposrednoj blizini.

Prije interneta, marginalizovane grupe su bile izložene velikom riziku nasilja i smrti zbog svojih stavova. Danas, zahvaljujući Facebooku i Twitteru, svako ima priliku da kaže svoje mišljenje, ali i podijeli informaciju koje nekome mogu doslovno spasiti život.

4. Možete kupiti sve što vam treba, bez da napustite dom
Da li tražite originalnu ploču prvog albuma benda Slayer, ili VHS kopiju Van Dammeovog kultnog klasika “Kickboxer”, ili vam samo treba novi par patika i dukserica online kupovina vam može riješiti sve dileme.

Amazon, eBay, ili bilo koja prodavnica sa dostavom vam u dva-tri klika ispunjava sve želje, a sve vam dolazi na kućnu adresu, čime ne rizikujete da vas neko ne zaustavi na ulici i opljačka.

5. Možete pronaći srodnu dušu
Ove stvari se dešavaju još od mIRC-a, i nikada neće prestati biti aktuelne. više ne morate djevojci prilaziti na javnom mjestu. Add as a Frined može odraditi silan posao za vas.

Online “zabavljanja” više nisu toliki tabu, kao prije deceniju recimo, a kompletna populacija sada ima dobro izgrađene platforme “kako da pronađu nekoga koga će voljeti”.

Uz to, vjerovatno dođe i neko slomljeno srce, ali i to se dešava.

6. Svako ga može koristiti
Otprilike, onog trenutka kada naučite čitati – spremni ste za korištenje interneta. “Od 7 do 77” je najbolji opis korisnika interneta.

Paketi koje pružaju provajderi svim socijalnim i starosnim kategrijama daju mogućnost prilagodbe, što znači da internet nije ekskluzivan alat, nego izum koji unaprijeđuje život.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*