CIK potvrdio: Pritvoreni Bakir Dautbašić može biti u Vijeću ministara BiH

Centralna izborna komisija BiH (CIK) donijela je odluku da kadrovi SBB-a Bakir Dautbašić i Sead Jusić ispunjavaju sve uvjete za funkcije ministra i zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH.

Nakon ovakve odluke CIK-a jasno je da otežavajuću okolnost ne predstavlja ni činjenica da je Bakir Dautbašić u ponedjeljak uhapšen zbog optužbe za ometanja istrage u krivičnom postupku koji vode Tužiteljstvo BiH i Osnovni sud u Prištini protiv Nasera Keljmendija.

Očigledno je da je CIK ocjenu dao poštujući onu da niko nije kriv dok se to pravosnbažno ne dokaže na sudu.

“Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku da predloženi kandidati za funkcije u Vijeću ministara Bakir Dautbašić i Sead Jusić ispunjavaju uvjete propisane članom 10T Zakona o Vijeću ministara BiH, za funkcije na koje su predloženi”, potvrdila je za BHRT portparolka CIK-a Maksida Pirić.

Nakon što su smijenjeni kadrovi Demokratske fronte u Vijeću ministara, SBB kao novi koalicioni partner u Vijeću ministara BiH kandidirao je Bakira Dautbašića za funkciju ministra prometa i komunikacija, te Seada Jusića za zamjenika ministra odbrane BiH Vijeću ministara.

CIK je 12. januara od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića dobio zahtjev za provjeru predloženih kandidata SBB-a.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*