Vučić: Važni su nam dobri odnosi s BiH i Hrvatskom

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je kako je Srbiji strašno važno da ima dobre odnose sa BiH, te dodao kako su joj jako važni i dobri odnosi s Hrvatskom za koju ima samo jednu molbu, da odustane od nabavke balističkih raketa.

Odgovarajući na opasku novinara da su odnosi Beograda i Sarajeva kao na “klackalici”, Vučić je poručio da niko, bez obzira koje je nacionalnosti, ne bi mogao da ima primjedbu na njegov govor u Banjoj Luci na obilježavanju Dana Republike Srpske.

“Ja vas ne pitam ni za koga radite ni koje ste nacionalnosti, ali zar imate primjedbe na ono što sam rekao u Banjoj Luci. Nijedan normalan čovjek na kugli zemaljskoj, ni u BiH ni u Srbiji, nije mogao da ima primjedbu”, rekao je Vučić obraćajući se novinaru koji je postavio pitanje.

Poručio je kako Srbija želi dobre odnose s BiH, da je vlada u to mnogo uložila, a ako je, kako je rekao, negdje pogriješila, spremna je da to ispravi.

Upitan za eventualno raspisivanje referenduma u Republici Srpskoj, Vučić je rekao da se o tome izjasnio direktno pred predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, te da svoj stav o tome nije promijenio.

Vučić je ujedno podsjetio da Srbiju i RS veže Zakon o specijalnom odnosu, kao i Daytonski sporazum, ali i činjenica da građani RS-a i Srbije pripadaju istom narodu.

Ponovio je kako Srbija nema namjeru da vrši pritisak na bilo koga u drugoj zemlji i govori mu kako da donosi odluke.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*