Kazniti kompanije koje su zloupotrijebile izvoz mesa u Tursku

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH (FBiH) smatra da bi vlasti trebalo da kazne kompanije koje su zloupotrijebile sporazum o izvozu mesa iz BiH u Tursku, nakon čega Vlada Turske uvodi rigorozne mjere BiH.

“Jedini uvjet za izvoz mesa iz BiH u Tursku bio je da su goveda uzgojena u BiH. Međutim, nekoliko kompanija zloupotrijebilo je ovaj sporazum i nanijeli su poljoprivredi ogromnu štetu”, navodi se u saopćenju.

U Udruženju ističu da je, djelovanjem tih kompanija nanesena šteta domaćoj proizvodnji i proizvođačima koji ionako jedva održavaju proizvodnju.

“Moramo zaštititi domaće proizvode i probuditi svijest javnosti o kupovini domaćih prozivoda”, napominje se u saopćenju.

Udruženje poljoprivrednika FBiH apeliralo je da vlasti javno saopće koje su kompanije zloupotrijebile ovaj sporazumi i da one snose posljedice svojih djela.

Nema dogovora koji u BiH ne može biti izigran!

Prema navodima medija, bescarinski izvoz mesa iz BiH u Tursku iskoristili su domaći mešetari koji su uvozili jeftino meso iz zemalja EU, pakovali u BiH, falsificirali dokumentaciju i izvozili kao domaći proizvod, čime su oštetili domaće stočare i doveli u pitanje stočarsku proizvodnju.

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pokrenula je istragu, te izuzela određenu dokumentaciju iz Uprave za indirektno oporezivanje i Vanjskotrgovinske komore BiH koja izdaje potvrdu da je meso domaćeg porijekla i da može biti izvezeno u Tursku.

Turska Vlada odobrila je uvoz 15.000 tona govedine iz BiH i to po bescarinskim uvjetima, kao podršku nakon što su zemlju 2014. godine pogodile snažne poplave.

Jedini uvjet za izvoz mesa iz BiH u Tursku bio je da su goveda uzgojena u BiH, ali je sada otkriveno da je nekoliko kompanija iz BiH zloupotrijebilo ovaj sporazum.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*