Makedonski premijer Gruevski podnio ostavku

Makedonski premijer Nikola Gruevski podnio je danas ostavku na tu poziciju ispoštovavši tako Dogovor o rješavanju političke krize u zemlji postignut sa opozicijom uz posredovanje međunarodne zajednice sredinom prošle godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Gruevski je ostavku predao makedonskom parlamentu (Sobranje), kao što je i najavio u sinoćenjem obraćanju.

Dogovor o rješavanju političke krize u Makedoniji, poznat kao dogovor iz Pržina, postignut je u julu 2015. godine, a uz ostalo predviđa ostavku makedonskog premijera 100 dana prije održavanja prijevremenih izbora 24. aprila.

U svojoj sinoćnjoj izjavi, Gruevski je poručio kako je zemlja zapala u političku krizu te da su lideri četiri najveće političke partije u Makedoniji potpisali sporazum kako bi zemlju izvukli iz te krize, te da je u toku implementacija tog sporazuma.

“Važno je da probleme ostavimo iz sebe. Ova ostavka pokazuje snagu našeg ubjeđenja i vjere u demokratiju. Ja i moja partija poštujemo ovaj sporazum. Vaše je pravo da odlučite ko će voditi državu”, izjavio je Gruevski.

Politička kriza u Makedoniji prisutna je nekoliko godina unazad, ali njeno pdodubljivanje je počelo još od parlamentarnih izbora održanih u aprilu 2014. godine, kada opozicija nije priznala rezultate izbora i napustila Sobranje, a počela aktivnosti na ulici – proteste, maršove i građanske skupove.

Vođa opozicije Zoran Zaev krajem prošle godine je u nekoliko navrata imao susrete sa Gruevskim, kojem je govorio da posjeduje kompromitirajuće materijale od pojedinoih inostranih službi, koji se odnose na navodunu zloupotrebu ovlasti, kriminal i korupciju. Gruevski je ovo javnosti predstavio kao pokušaj državnog udara i nelegitiman dolazak na vlast. U slučaju poznatom kao “puč” i makedonski sud je poveo postupak.

Početkom prošle godine, opozicija je počela objavljivati pomenute kompromitujuće materijale, tražeći ostavku premijera Gruevskog i njegove vlade. Organizirani su protesti, a pristalice vlasti su organizirale kontraproteste.

No, sva ova politička dešavanja zasjenio je obračun makedonske policije sa oružanom grupom u Kumanovu, koji se dogodio 9. maja, kada je prilikom razbijanja oružane grupe život izgubilo osam makedonskih policajaca, a tridesetak je bilo povrijeđeno, dok je 14 tijela članova oružane grupe pronađeno na mjestu sukoba, a 30 se predalo policiji.

Tri dana nakon toga, 12. maja, ostavke su podnijeli ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, ministar transporta i veza Mile Janakievski i šef obavještajne službe Sašo Mijalkov.

Uz posredovanje međunarodne zajednice (SAD i EU-a) lideri četiri najveće partije VMRO-DPMNE, SDSM, DUI i DPA, dogovorili su i potpisali Dogovor o prevazilaženju krize 2. juna, poznat kao dogovor iz Pržina, čiji je protokol utvrđen 15. jula. Posrednik u dogovaranju je bio evropski komesar za politiku proširenja Johannes Hahn.

Prema tom dogovoru, izbori se trebaju održati 24. aprila, a prije toga se treba usaglastiti zakon o izborima, pročistiti spisak za glasanje, izglasati članovi Državne izborne komisije.

U okviru dogovora došlo je i do promjene pojedinih ministara, tako da je ministre unutrašnjih poslova i rada i socijalne politike imenovala opozicija, koja je postavila i zamjenike u ministarstvima finansija, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i ministarstvu informatičkog društva i administracije.

Izabrana je i specijalna javna tužiteljica Katica Janeva koja će sa svojim timom raditi na rasčišćavanju slučajeva prisluškivanja i državnog udara, kao i na drugim važnim slučajevima.
U nekoliko navrata pregovori su bili zaustavljani tako da dogovor nije u potpunosti proveden.

Inače, danas u Makedoniji boravi evropski komesar Johannes Hahn, koji će se uz ostalo izbliza upoznati sa implementacijom Dogovora za prevazilaženje političke krize.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*