A beluga whale sprays water towards visitors during a summer attraction at the Hakkeijima Sea Paradise aquarium in Yokohama, suburban Tokyo on July 20, 2015. Tokyo's temperature climbed over 34 degree Celsius on July 20, one day after the end of the rainy season. AFP PHOTO / Toshifumi KITAMURA / AFP / TOSHIFUMI KITAMURA

Neobična i čudna pravila po zemljama

Prije putovanja na željenu destinaciju, dobro je znati što se sve u toj zemlji ne smije raditi.

Index donosi popis neobičnih pravila koja vrijede u popularnim svjetskim destinacijama, a za koje sigurno niste znali!

Nemoj ostavljati napojnice u Japanu

Vjerovali ili ne, u Japanu ne samo da nije potrebno ostavljati napojnice, već nije ni poželjno. Davanje novca koji je veći od određenog iznosa usluge smatra se uvredom pa se napojnice ne ostavljaju ni u taksijima, ni u restoranima ili kafićima.

Nemoj pitati ko koliko zarađuje u Velikoj Britaniji

Nalaziš se s novim prijateljima u Londonu i baš te zanima koliko zarađuju – nemoj postavljati to pitanje. Osim ako ste zaista bliski, o novcu i plaćama u Velikoj Britaniji se ne raspravlja.

Nemoj zviždati na Novom Zelandu

Na Novom Zelandu muškarci ne dovikuju i ne zvižde za ženama na ulici jer se to smatra oblikom nepoštovanja pa to ne bi smjeli raditi ni turisti.

Nemoj unositi žvake u Singapur

Ovo zvuči nevjerovatno, ali u Singapur je zabranjeno unositi žvakaće gume osim ako se radi o dentalnim ili nikotinskim žvakama koje je prepisao lijekar. Još jedan savjet – nemoj jesti u javnom prijevozu.

Nemoj hraniti golubove u Italiji

Hranjenje golubova u Veneciji nije samo nepoželjno – zakonom je zabranjeno!

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*