Istraživanje: Ko Turskoj “podmeće” tuđe meso kao bh. proizvod?

SIPA je izvršila provjere u predmetima koji se dovode u vezu sa izvozom mesa u Tursku. Dokumentacija koja je prikupljena iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Ureda za veterinarstvo i Agencije za označavanje životinja dostavljena je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. U ovoj fazi tužilaštvo je bez komentara.

Još jedna afera sa mesom u nizu afera “Meso” u Bosni i Hercegovini. Sumnja se da su najmanje tri, a moguće i pet bh. kompanija meso iz Poljske, Rumunije, Srbije i Hrvatske na osnovu lažnih dozvola izvozile u Tursku.

Meso iz drugih država plasirano je kao domaći bh. proizvod. Ko su sporni izvoznici istražuje državno tužilaštvo. Afera je već duže vrijeme pod lupom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, potvrdili su za N1 i dali garancije da Sporazum o izvozu mesa između BiH i Turske ne može biti ugrožen.

“Želimo da sasiječemo svaki pokušaj zloupotrebe. Aktivnosti vode nadležne institucije BiH, a ne bilo ko drugi i ovim želimo da pokažemo da BiH i njene institucije drže do sporazuma sa našim partnerima i da u korist bude obostrana, odnosno da BiH ima korist za proizvođače i farmere, a ne bilo koji drugi trgovac”, kazao je Mirko Šarović, ministar trgovine BiH.

Sve je otkriveno prošle godine iznenadnim porastom izvoza mesa u Tursku, odnosno uvoza u BiH. Izvozne cijene mesa u Tursku – 10 KM po kilogramu ostale su iste dok je uvozni lobi očito dobro izlobirao smanjenje cijene otkupnog mesa za marku, do 1,5 KM.

Nadležno Ministarstvo vrši kontrolu objekata i od entitetskih institucija traži da posebno obrate pažnju na ovlaštene veterinare. Saznajemo da je u aferi postojala jasna sprega mesoprerađivača sa veterinarima koji su na ono što je uvezeno stavljali bh. ušne markice, odnosno pasoše za stoku. Uprava za indirektno oporezivanje odbacuje nepravilnosti u svojim redovima.

“Uprava nije izdavala certifikate o porijeklu. Mi smo naš posao carinjenja obavljali sukladno carinskim procedurama i zakonima. Šta se radilo u unutarnjem prometu i šta su radile veterinarske inspekcije u BiH mi tih informacija nemamo”, pojasnio je Mirko Džakula, iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Inače, Spoljnotrgovinska komora na osnovu dokumentacije kompanija i potvrde Kancelarije za veterinarstvo izdaje certifikate o bh. porijeklu. Od ranije je poznato da su tri firme na tenderu dobile posao izvoza mesa u Tursku.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*