Snijeg i hladni talas prave probleme u istočnoj Evropi

Obilne snježne padavine zahvatile su istočnu Evropu, uzrokujući prekid drumskog, avionskog i željezničkog saobraćaja, ali i u snabdijevanju električnom energijom.

Jak snijeg pada u dijelovima Bugarske, Rumunije, Češke i Poljske, dok je na hrvatskom primorju neuobičajeno niska temperatura i jak vjetar.

Rumunsko Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da je 12 glavnih putnih pravaca zatvoreno danas usljed jakog snijega, a sa radom su, zbog jakog vjetra, rad obustavile tri luke na Crnom moru.

Uprava željeznica saopštila je da je otkazano 20 polazaka vozova. Otkazana su i najmanje tri leta.

U najmanje 14 naselja u Rumuniji nestalo je električne energije i Ministarstvo obrazovanja najavilo je da će škole biti zatvorene sutra u Bukureštu i regionima na jugoistoku te zemlje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da 6.000 policajaca pomaže u čišćenju snijega.

Hladan talas zahvatio je i ostale zemlje, uzrokujući probleme u saobraćaju i prekide električne energije. Poljsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su od novembra, kada je temperatura prvi put pala ispod nule, od zime umrle 72 osobe, a da se 29 ugušilo od dima iz peći na ugalj.

U Bugarskoj visina snježnog prekrivača je do 38 centimetara, a temperatura vazduha je u pojedinim dijelovima ispod deset stepeni Celzija.

Temperatura ispod nule i jak vjetar zahvatile su i obalu Jadranskog mora u Hrvatskoj što je uticalo na trajektni i avionski saobraćaj u Dubrovniku.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*