Radnici Konjuha bez penzija: Štrajk glađu, pa makar umrli

Od Kantonalnih vlasti traže pomoć u izmirenju duga od 70-ak hiljada eura, kojeg potražuju fondovi, a kojim bi se omogućilo njihovo dostojanstveno penzionisanje.

Iscrpljeni i razočarani počeli su odbijati i komunikaciju s medijima.

Jedan od bivših radnika Konjuha pristao je na razgovor, ali van prostorije koju već sedmi dan dijeli sa nekadašnjim kolegama. Sinoć su najavili da kreću i sa štrajkom žeđu.

“Ne može se zaista bez vode. I vitamina. Sve su to teške terapije ovdje. Ja ne znam do kad oni nas misle držati ovako”, istakao je Izudin Čokić, bivši stolar preduzeća Konjuh.

Od vlasti očekuju da im pomogne u izmirenju duga kojeg od Konjuha potražuju fondovi.

Privatno preduzeće

Dugovanja od blizu 70-tak hiljada eura, uglavnom po osnovu zdravstvenog osiguranja, dijeli te ljude od zaslužene penzije.

“Znači da uzmu hipoteku za ovaj novac i da ljudi idu u penziju. Završena priča. Znači nije to nikakva pomoć da nam daju u nepovrat. Mi imamo svoje salone koji nisu pod hipotekom. Nek uzmu. Direktor će potpisati. Sigurno će potpisat”,  kazao je Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata preduzeća Konjuh.

“Kontaktirali smo Vladu i Skupštinu Tuzlanskog kantona. U Oba slučaja nam je rečeno da kantonalne vlasti nemaju zakonsku ingerenciju da rješavaju pitanje Konjuha jer je to, kako su nam kazali s jedne strane privatno preduzeće, a s druge strane to privatno preduzeće je u nadležnosti Federalne vlade”, izvijestila je Al Jazeerina repoterka Arduana Pribinja.

Ali odgovor Vlade Federacije na poziv za sastanak, čekaju već dva mjeseca, tvrde štrajkači.

Zbog svega toga smatraju da nemaju drugog izbora nego ostati na tom mjestu.

“Ostali su ovdje oni koji su odlučili svoje živote dati. Znači oni više ne odustaju od ovoga, pa da pomremo, pomremo”, istakao je bivši stolar preduzeća Konjuh Izudin Čokić.

Simbolična pomoć im stiže iz drugih gradova. Građani dolaze s toplim ćebadima i svojim prijedlozima kako riješiti problem.

“Ovo je vrlo lahko riješit. Jedno auto iz svog voznog parka nek prodaju i riješili su sve probleme- Ovo je jad i čemer, ovo se ne može gledati”, mišljenja je Zekija Mulavdić, predstavnica plenuma građana Gračanica.

Borave u neuslovnoj prostoriji u kojoj se osjeti miris vlage i koju zagrijavaju električnim grijalicama. Mnogi od njih su na izmaku snaga.

Zbog pogoršanog zdravstvenog stanja intervenirala je i Hitna pomoć Doma zdravlja Živinice.

Uprava preduzeća se nada pozajmici Federalne razvojne banke. No, i za nju im je potrebna stabilna garancija.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*