Alkhobaizi: Vjerujemo da je BiH važna destinacija za Kuvajt

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ima veoma važne ciljeve koji su bitni za ekonomski razvoj zemlje, što i nas ohrabruje. Prosperitet je najvažniji za investitore u Kuvajtu, a također je bitna i garancija za investiranje istaknuo je asistent ministra vanjskih poslova za evropska pitanja Kuvajta Walid Alkhobaizi novinarima iz BiH tokom studijske posjete toj zemlji.

Odnose dvije zemlje ocijenio je odličnim, te naveo da se ujedno intenziviraju ekonomski ciljevi. Povećan je broj posjeta i investicija iz Kuvajta u Bosnu i Hercegovinu, što ovo ministarstvo podržava.

“Vidimo dobre mogućnosti za investiranje u BiH, jer je to značajna zemlja u Evropi i obećavajuće je njeno članstvo u Evropskoj uniji, što svi eksperti očekuju. Nadamo se da će lokalne zajednice vidjeti koliko je to bitno za razvoj. Za nas je važno partnerstvo te vjerujemo da je BiH veoma važna destinacija za Kuvajt”, kazao je.

Alkhobaizi smatra da se odnosi dvije zemlje razvijaju posebno zbog intenzivnijeg dolaska kuvajtskih turista u BiH, dodajući da su tu i drugi sektori poput medicinskog turizma, što je također važno, ali je fokus stavljen i na obrazovanje te poziv Kuvajćanima da više dolaze studirati na bh. univerzitetima.

“Važno je nastaviti raditi zajedno. Imamo civilne ugovore između dvije zemlje koji regulišu odnose u većini sektora i namjera je da se razvijaju obrazovanje, zdravlje, konsultacije, diplomatija…Trebamo nastaviti saradnju i u međunarodnim pitanjima, posebno u ovim važnim vremenima. Radujemo se da nastavimo te odnose s BiH, također ohrabrujemo posjete državnih zvaničnika iz raznih sektora obje zemlje u 2016., te se nadamo ukupnom razvoju saradnje u ovoj godini”, ustvrdio je on.

Kao primjer Alkhobaizi navodi odnose s Turskom, s kojom je Kuvajt saradnju počeo malim privatnim sektorom putem kupovine apartmana, što se kasnije razvilo te je danas Kuvajt najveći strani investitor u toj zemlji, posebno u sektoru nekretnina, uz tri kuvajtske banke.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*