Jonathan Moore: Jedan od glavnih izazova BiH prijetnja od nasilnog ekstremizma

Šef Misije OEBS-a u BiH Jonathan Moore smatra da će jedan od glavnih izazova za BiH i cijeli svijet biti rastuća prijetnja od širenja nasilnog ekstremizma i radikalizma.

Moore je napomenuo da je proces borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma dugotrajan i da zahtijeva angažman svih sfera društva.

“Tako je i poseban prioritet naše Misije borba protiv nasilnog ekstremizma i uloga koju u tome igraju lokalne zajednice, građani, mediji, vlasti…”, rekao je Moore za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Kada je riječ o reformiskim procesima u BiH, Moore kaže da je zadovoljan činjenicom da postoji opredijeljenost vlasti da se odlučno krene u reformske procese, te ističe da će neke od njih biti lakše, a neke teže sprovesti.

“Ono čega svi moramo biti svjesni jeste da je put saradnje i napretka BiH jedini put i da nema alternativu. Smatram da su političari u ovoj zemlji dovoljno iskusni da znaju da građani očekuju samo ozbiljne i konkretne rezultate u svim oblastima da bi svima u BiH, prvenstveno djeci, bila zagarantovana bolja budućnost”, rekao je Moore.

On je regionalnu saradnju na jugoistoku Evrope ocijenio dobrom, te naglasio da je ona ključna, ne samo za dugoročnu stabilnost već i za ekonomski razvoj, obrazovanje i bezbjednost.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*