Sindikat odlučio privremeno odgoditi generalni štrajk

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH na sjednici u Sarajevu odlučio je da privremeno odgodi proteste ranije najavljene za 26. januar, nakon što je Vlada FBiH odlučila da izmjene Zakona o radu u parlamentarnu proceduru uputi po redovnoj proceduri, te da deblokira proces potpisivanja opštih i granskih kolektivnih ugovora, javlja dopisnik BHRT-a.

Kako je kazao predsjednik Sindikata Ismet Bajramović, iduće sedmice očekuje održavanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća, kako bi se do 18. marta postigli dogovori o kolektivnom i granskim ugovorima.

– Jučer poslijepodne smo dobili zaključak Vlade Federacije BiH koja nas je informisala u propratnom pismu da su nam poslali taj zaključak i da ga smatramo kao odgovor na naše zahjteve, a koji se odnosi na sva tri zahtjeva. Glavni odbor smatra da su zaključkom Vlade FBiH realizovani zahtjevi SSS BiH i deblokiran proces u vezi kolektivnih ugovora – kazao je Bajramović.

Vlada Federacije BiH je u tom odgovoru, kako je poznato, pozvala sve partnere da nastave socijalni dijalog, u cilju postizanja konačnog rješenja u vezi  zaključivanja kolektivnih ugovora i zaštite ekonomske i socijalne politike u FBiH. Vlada Federacije je također na jučerašnjoj sjednici utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu koji će biti upućen redovnu parlamentarnu proceduru.

Potpredsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović, je kazao da je su zadovoljni odlukom Vlade FBiH da prijedlog izmjena Zakona o radu ne ide u hitnu već u redovnu proceduru, jer će Sindikat kao socijalni partner imati priliku da učestvuje u raspravi o tom zakonskom rješenju.

(Federalna.ba/BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*