Snježna oluja u SAD odnijela 19 života, obustavljen prevoz

Najmanje 19 osoba poginulo je u nevremenu sa obilnim snježnim padavinama koje je zahvatilo Sjedinjene Američke Države.

Snijeg i vjetar koji su paralisali veći dio istočne obale intenzivirali su se u subotu, a u Washingtonu je pao 61 centimetar snijega, u New Yorku je snježni pokrivač dostigao gotovo rekordnh 68 centimetara, a putevi, mostovi i tuneli bili su zatvoreni do nedelje ujutro.

Trinaest ljudi poginulo je u saobraćajnim nesrećama izazvanim nevremenom u Arkanzasu, Sjevernoj Karolini, Kentuckyju, Ohioju, Tenessiju i Virginiji.

Jedna osoba poginula je u Marylandu, a tri u gradu Newyork dok su raščišhavale snijeg. Dve osobe su umrle od hipotermije u Virdžiniji, saopštili su funkcioneri, prenosi Reuters.

Na obali u New Jerseyja oluja je izazala velike talase koji su doveli do poplave u više gradova.

U New Yorku i na zapadu Long Islanda očekuju se snažan vjetar i stvaranje snježnog pokrivača i do 76 centimetara, saopštile su lokalne vlasti.

Guverner New Yorka Andrju Kjomo proglasio je vanredno stanje i zabranio sva putovanja na putevima u području grada i Long Islanda od subote popodne do nedelje u sedam ujutro.

Slične mjere preduzelo je još 10 guvernera.

Pozorišta na Broadwayju su otkazala popodnevne i večernje predstave na sugestiju gradonačelnika New Yorka, a u obično užurbanom gradu od osam mliona stanovnika zavladao je nestvaran mir, prenosi Reuters.

Turisti i stanovnici su izašli na ulice u Manhattana, mnogi su odlučili da se prošetaju snježno bijelim Central parkom, neki čak na skijama, drugi su pravili snješka belića ili se grudvali na ulicama.

Vlasti u New Yorku, New Jerseyju i Washingtonu su obustavile javni prevoz, a avio kompanija United Airlines saopštila je u subotu da će obustaviti saobrađaj sa aerodroma u Washingtonu u subotu i nedjelju, a da će u ponedjeljak postepeno nastaviti letove.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*