“HES Vrbas” traži odštetu od RS-a od 46 miliona KM

Zahtjev firme “HES Vrbas” Banja Luka, koja je imala koncesiju za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu i koja od RS-a traži odštetu od 46 miliona KM na ime ulaganja i izgubljene dobiti, nije realan, tvrdi entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Ona navodi da to preduzeće nije realizovalo posao koji je bio dogovoren prije više od deset godina.

– Samo to preduzeće je doživljavalo razne uspone i padove, čak i periode potpune poslovne neaktivnosti, što je zapravo i pokazalo da nemaju potencijal da realizuju posao – navela je Cvijanović i dodala da treba sačekati konačni ishod, kada će se utvrditi ko šta kome stvarno duguje i ko jeste, a ko nije izvršio svoju ugovornu obavezu.

S druge strane, advokati “HES Vrbas” su ranije istakli da su dobili koncesiju na 30 godina za projekt  vrijedan 165 miliona eura te da su oni ispunili obaveze iz ugovora, ali da Vlada RS-a nije.

Entitetska vlada je drugoj firmi dala koncesiju za gradnju “HE Bočac 2”, koja se preklapa sa HE Krupa.

– Kroz ovaj ugovor je predviđeno da cjelokupne štetne posljedice, koje bi Vlada trebala da isplati društvu “HES Vrbas” padaju na teret društva HE na Vrbasu a.d. Mrkonjić -Grad. To su odredbe ugovora, koje su značajne za “HES Vrbas”, jer na taj način Vlada stavlja do znanja da je ona svjesna svoje odgovornosti za ove štetne posljedice, kazao je advokat Predrag Baroš.

Detalji ugovora, potpisanog još prije 11 godina, nisu do kraja predočeni javnosti.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*