Svijet danas obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Danas će u cijelom svijetu biti obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju ovog dana.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic. Tom prilikom oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u evropskim zemljama u kojim je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.

Ukupan broj Jevreja, žrtava nacističkog progona, kreće se od najmanje 4.194.000 do 5.820.960, dok se sa svim drugim narodima, procijenjuje da je u holokaustu nestalo od devet do jedanaest miliona ljudi.

Obilježavanje ovog međunarodnog dana prilika je da se uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtvava, jačaju snage protiv rasističke mržnje koja je dovela do holokausta, a što se upravo postiže konstantnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasioce i oslobodioce.

Ban Ki Mun pozvao na osudu ideologija koje navode ljude jedne protiv drugih

“Sjećanje na Holokaust je moćno podsjećanje na ono što može da se desi kada prestanemo da vidimo našu zajedničku humanost, napisao je Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u poruci povodom 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Pozvao je sve da osude političke i vjerske ideologije koje usmjeravaju ljude jedne protiv drugih.

“Osudimo antisemitizam i napade na vjerske, etničke i druge grupe. Stvorimo svijet u kojem se poštuje dostojanstvo, slavi raznolikost i gdje je mir trajan”, rekao je Ban Ki Mun.

ON je podsjetio je da je tokom Drugog svjetskog rata šest milion Jevreja sistematski ubijeno i da su nacisti takođe ubijali Rome, političke zatvorenike, homoseksualce, osobe ometene u razvoju, Jehovine svjedoke i sovjetske ratne zarobljenike.

“Holokaust je bio ogroman zločin. Niko ne može da negira dokaze da se on dogodio. Sjećanjem na žrtve i odavanjem poštovanja hrabrosti preživjelih i onih koji su im pomogli i koji su ih oslobodili mi svake godine obnavljamo našu riješenost da spriječimo takve strahote i odbacimo gnusni mentalitet koji ih dozvoljava”, napisao je generalni sekretar.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*