MMF predviđa blagi privredni rast BiH

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je najnoviju dopunu izvještaja o globalnim ekonomskim kretanjima, kao i podatke za trendove rasta ili pada pojedinih regija. Za zemlje našeg regiona MMF je blago popravio prognoze rasta u odnosu na novembar prošle godine.

Kako se istaklo u izvještaju, pod najvećim pritiskom je Evropa, odnosno eurozona, i to zbog izbjegličke krize koja stvara ogromne probleme za sve zemlje, a još nisu dostupni podaci kako će cijela kriza utjecati na budžete pojedinih država, ali i EU. Što se tiče naše držav, skoro svi parametri koje tretira MMF u ovoj, ali i narednim godinama bilježe blagi rast.

Ovogodišnji BDP naše države tako će, prema analizama MMF-a, biti oko tri posto. Naredne godine MMF predviđa rast od 3,5 posto, 2018. godine 3,7 posto, bh. bruto domaći proizvod trebao bi nastaviti rasti i sljedeće dvije godine i 2020. dostići rast od četiri posto. Tako, prema podacima MMF-a, BiH bi ove godine trebala povećati prihode za oko 47 miliona eura, dok bi se domaći dug trebao početi smanjivati, a u porastu bi trebale biti i međunarodne rezerve.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*