BiH: Uhapšeno 13 osoba osumnjičenih za organizovani uvoz baznog ulja

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici MUP-a Republike Srpske u akciji Kolt uhapsili su 13 osoba osumnjičenih za organizovani uvoz baznog ulja, kojem su dodavali aditive i prodavali ga kao euro-dizel.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je danas da još nije utvrđena šteta nastala nelegalnom nabavkom i distribucijom baznog ulja, koje je prodavano kao dizel gorivo.

U akciji pod nazivom “Kolt” danas je po nalogu Tužilaštva BiH u više gradova Republike Srpske uhapšeno 13 osoba, osumnjičenih za utaju poreza, tako što su uvozili bazna ulja i u njih dodavali aditive, a potom ih prodavali kao eurodizel.

“Bazno ulje je uvezeno iz inostranstva i izbjegnute su obaveze prema zajednici, a istovremeno je prodato kao dizel gorivo čime je nastala šteta i na vozilima i uzeta je velika razlika u cijeni”, rekao je direktor Policije RS-a na konferenciji za novinare.

Ranije danas je saopšteno da su po cisterni goriva zarađivali oko 15.000 eura.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Radomir Domuzin potvrdio je da su uhapšeni, kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, krivična djela izvršili posredstvom preduzeća “Lider oil”, “Reunion”, “Tehnošped” i benzinske pumpe “Agrovoće”.

Prema njegovim riječima, pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH su na tom slučaju radili od jula 2015. godine.

Među uhapšenima su osobe iz Banje Luke, Gradiške, Novog Grada i Bijeljine.

M.R. i S.S. su tokom 2015. godine posredstvom preduzeća “Lider oil” naručivali, organizovali prijevoz, carinjenje, skladištenje, distribuciju i plasman baznog ulja uvezenog iz Italije i Srbije, a zadatak J.S. bio je da osigura fiktivnu firmu koja bi legalno uvozila bazno ulje, što je i uradio.

Bazno ulje se kao eurodizel prodavalo na benzinskim pumpama preduzeća “Reunion” i benzinskim pumpama “Agrovoće” u Kozarcu, Modriči, Zenici, Zvorniku i u Milićima.

Lj.S. je posredstvom firme “Tehnošped” prevozio uvezeno bazno ulje iz Srbije i Italije u BiH, da bi poslije toga bazno ulje, uz pribavljenu falsifikovanu prateću dokumentaciju, prevozio na benzinske pumpe, gdje je prodavano kao eurodizel.

D.M. je tokom prošle godine u više navrata kupovao bazno ulje i prodavao ga na svojim benzinskim pumpama “Agrovoće” u Zvorniku i Milićima kao eurodizel.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*