Ovo su namirnice koje ne biste smjeli jesti za doručak

Doručak je najvažniji obrok i zbog toga ne smijemo jesti ono nam se nađe pod rukom. Bitno je što, kada i kako jedemo jer to može imati velik utjecaj na naše zdravlje, ali i na našu tjelesnu težinu.

Ako ne želite dobiti neželjene kilograme, donosimo popis namirnica koje bismo trebali izbjegavati za doručak prema preporuci portala Shape.

1. Ne nalijevajte se kupovnim sokom od naranče

Možda mislite da je sok od naranče odličan za početak dana, ipak moramo voditi računa o tome da kupovni sokovi sadrže puno šećera, pogotovo oni koji imaju mali udio voća. Puno bolja opcija je popiti čašu vode i pojesti jednu cijelu naranču. Cijeli plod dat će organizmu potrebne vitamine i minerale, a želudac će ispuniti vlaknima koji će dati osjećaj sitosti.

2. Palačinke

Često možemo vidjeti na filmovima i u raznim serijama kako obitelji doručkuju palačinke ili vafle prelivene nekim sočnom preljevom. Ta jela nikako ne bismo smjeli konzumirati za doručak. Umjesto toga, puno je zdravije pripremiti žitarice, tost i nemasni jogurt ili omlet od bjelanjaka. Ovo će vam osigurati potrebne proteine i dati energije za početak dana.

3. Jako zaslađenu kafu

Kafa je nekima obvezna za početak dana i nije nikakav udarac na zdravlje ako je pijete bez puno dodataka. Vrhnje za kafu, bjelilo i šećer napravit će od šoljice kafe pravu malu kalorijsku bombu.

4. Energetske pločice

Mogu se činiti kao dobra ideja za doručak, ali uz zdrave žitarice također sadrže puno šećera. Neke pločice mogu imati i komadiće čokolade koji će donijeti dodatne neželjene kalorije.

5. Alkoholna pića

Alkoholna pića nikako ne smiju biti prvo što ćete unijeti u svoj organizam kada ujutro otvorite oči. Osim što su nezdrava, ovakva pića neće vašem organizmu osigurati potrebne hranjive tvari za početak dana, a organizmu ćete odmah priuštiti “borbu” da se riješi toksina iz organizma. Izbjegavajte.

6. Masna hrana

Masna hrana nikad nije najbolji izbor jer teško pada na želudac i sadrži jako mnogo kalorija. Pokušajte je izbjegavati koliko god možete, a posebice je ne smijete jesti ujutro, piše TOI.

7. Slatkiši

Volite ujutro uz kafu pojesti komadić čokolade ili kolača? Ostavite to za kasnije, kao desert nakon jela. Doručak nikako nije vrijeme za takav odabir namirnica.

8. Grickalice

Grickalice su pune soli i masnoća pa ih nije poželjno konzumirati. Posebice ujutro ili kasno navečer. Ako se baš ne možete suzdržati od grickanja, odaberite zdravije grickalice poput sušenih jabuka.

9. Fast food

Brza hrana uvijek je na popisu namirnica koje moramo izbjegavati ako želimo izbjeći debljanje i zadržati što zdravijim naš organizam. To nije hrana kojom biste trebali “počastiti” svoj organizam za doručak.

10. Uštipci

Iako ih možemo svrstati pod broj 6. i masnu hranu, ipak ćemo ih staviti na listu odvojeno. Uštipci se često mogu naći na obiteljskom stolu za doručak, posebice ako vam to priprema netko od starijih generacija tijekom vikenda kada dođete u posjet ili slično. Izbjegavajte koliko god možete jer su prepuni ulja i nikako nisu dobar izbor za zdrav jutarnji obrok.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*