Svečano otkrivanje ploče sa nazivom ulice imenom Prof. dr. Ibre Pašića

U povodu davanja naziva ulice imenom Prof. dr. Ibre Pašića, sutra, 5. februara 2016. godine (petak), upriličeno je nekoliko događaja. Odlukom Gradskog vijeća Tuzla, ulica koja od raskršća sa ulicom Džindić mahala, kod Džindićke džamije, vodi na sjever, pored UKC na Gradini i nastavlja do izlaza iz kruga UKC na Gradini kod Dječije klinike, nosi naziv “ULICA Prof. dr. IBRE PAŠIĆA”.

11:00 Prijem članova porodice prof. dr. Ibre Pašića u zgradi Gradske uprave, (Ulica ZAVNOBIH-a broj 11, prvi sprat, salon za prijeme)

13:00 Svečano otkrivanje ploče sa nazivom ulice imenom Prof. dr. Ibre Pašića (Upravna zgrada JZU UKC Tuzla na Gradini)

14:00 Okrugli sto: “Prof. dr. Ibro Pašić-vizionar i graditelj zdravstva i visokog obrazovanja (Medicinski fakultet Tuzla, Amfiteatar I)

Prof.dr. Ibro Pašić, rodio se u Tuzli 1923. godine u Džindić mahali. Osnovnu i srednju školu (tadašnju realnu gimnaziju) završio je Tuzli. Još kao gimnazijalac, pridružuje se Pokretu otpora, a od 1942. godine pridružuje se partizanskim jedinicama na području Prnjavora. U partizanima je obavljao dužnosti vodnika, pomoćnika komesara čete, omladinskog rukovodioca bataljona, a kasnije i rukovodioca 18. srednjobosanske brigade. Pred kraj rata, radio je u Štabu 6. Armije u Sarajevu, a nakon demobilizacije, vraća se u Tuzlu. 1946. godine upisuje Medicinski fakultet u Sarajevu. Nakon druge godine studija, biva uhapšen i odveden na Goli otok, gdje je boravio nekoliko mjeseci, a zatim biva premješten na fizički rad u Rudnik Kreka. Nakon nekoliko mjeseci pušten je na slobodu, te odmah nastavlja sa studijem na Medicinskom fakultetu, koji završava 1952. godine i vraća se u Tuzlu. Prvi posao liječnika dobija u Domu zdravlja u Tuzli, sa povremenim radom u ambulantama u Živinicama, Kalesiji i Kiseljaku, a nakon dvije godine prelazi u Opštu bolnicu i dobija specijalizaciju na Internom odjeljenju. Ubrzo (1961.) postaje načelnik Internog odjeljenja, čiji rad značajno unapređuje u organizacionom, kadrovskom, stručnom i svakom drugom smislu, razvijajući uporedo brojna druga odjeljenja, odsjeke, educirajući kadrove za pojedine oblasti u klinikama u okruženju. Prof. dr. Ibro Pašić 1968. je promoviran u zvanje primarijusa, a od 1969. do 1970. obavlja dužnost upravnika Opće bolnice u Tuzli, a zatim Interne klinike UKC, obavljajući ovu dužnost do 1988. godine, tj. do odlaska u penziju. Diplomu gastroenterologa stekao je 1976. godine.

Prof. dr. Ibro Pašić je ličnim radom i stvaranjem mogućnosti za napredovanje drugih medicinskih profesionalaca, omogućio uvođenje brojnih savremenih dijagnostičkih i terapijskih postupaka, osnivanje brojnih odjeljenja iz oblasti interne medicine, čime su se stekli uvjeti za nastanak Interne klinike i samog Univerzitetskog kliničkog centra. Interno odjeljenje je, zahvaljujući njegovom predanom radu i vizionarstvu, sticalo sve veći u ugled, tako da su iskustva o stvaranju ovog odjeljenja štampana u mnogobrojnim časopisima na području cijele Jugoslavije.

Rastom Internog odjeljenja, razvijanjem drugih odjeljenja iz interne medicine, ali i drugih oblastimedicine, edukacijom kadrova, od kojih su mnogi odbranili doktorske disertacije, stekli su se uvjeti za osnivanje Medicinskog fakulteta u Tuzli (1976.), na kojem su angažirani brojni tuzlanski ljekari. Prof.dr. Ibro Pašić postaje prvi dekan Medicinskog fakulteta (1976. do 1982.), kao i redovni profesor Interne medicine. Njegov predani rad na razvoju akademske zajednice, kao i naučne i stručne misli bio je prepoznat, tako da je od 1985. do kraja 1988. godine, prof.dr. Ibro Pašić bio rektor Univerziteta u Tuzli, a 2004. godine izabran je u počasno zvanje „profesor emeritus“.

Uz stručni i naučni rad, prof.dr. Ibro Pašić bio je i aktivan na društveno-političkom polju. Bio je poslanik Republičke i Savezne narodne skupštine (1965. do 1974.), dobitnik je brojnih priznanja, među ostalim, Ordena zasluga za narod III reda, Ordena sa zlatnim vijencem (1966.), Oktobarske nagrade Skupštine opštine Tuzla (1971.) i Ordena Republike sa bronzanim vijencem 1978. godine.

(Grad Tuzla/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*