U Tuzli održana javna tribina o hidžabu

Medžlis Islamske zajednice Tuzla, u saradnji sa Koordinacijom bošnjačkih nevladinih organizacija povodom Svjetskog Dana hidžaba, organizovao je tribinu o temi, „Pravo na hidžab u kontekstu Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda“.

Tribina je organizovana nakon odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, po kojoj licima zaposlenim u pravosuđu nije dozvoljeno nošenje vjerskih obilježja. Naknadno je odlučeno da ta odluka bude preispitana i najvjerovatnije dopunjena, ali su organizatori  odlučili da održe ranije zakazanu tribinu. Prema riječima Ahmeda ef.Huskanovića glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Tuzla, riječ je o borbi za ljudska prava propisanim evropskim konvencijama, jer kako nebi voljeli da neko nasilno zabranjuje nošenje hidžaba, tako isto nebi voljeli niti da se žene nasilno pokrivaju.

Među onima koji su govorili na održanoj tribini bio je i pravni ekspert Emir Kovačević. Kako je kazao, tema slobode vjere je aktuelna i u drugim državama gdje se redovno vode debate, što je normalno u svakom demokratskom društvu. Komentarišući odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kazao je kako je ona ishitrena, ali raduje činjenica da su spremni za razgovor.

Organizatori su iskazali uvjerenje da neće doći do primjene ove odluke, koja bi na kraju mogla dovesti i do otkaza određenog broja uposlenika, ne zbog toga što ne rade dobro svoj posao, nego zbog načina odijevanja.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*