Erdogan: U Siriji traju napadi na civile, a svijet šuti, EU šuti, UN šuti…

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tokom posjete Ekvadoru gdje se sastao s predsjednikom Ekvadora Rafaelom Correom izjavio kako Rusija i sirijski režim konstantno vrše bombaške napade na nevine civile u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dok Rusija i režimske snage u Siriji vrše učestala bombardovanja tih ljudi, zar oni imaju drugo rješenje osim da pobjegnu? Gdje će svi ti ljudi? Zar ne bi odmah trebali prestati ti napadi kako bi mirovni pregovori urodili plodom? Svijet koji nije zaustavio ove napade traži od nas da mi u Turskoj zaustavimo val izbjeglica. To je van svake logike i zar je uopće moguć takav pristup koji ne postoji ni u kakvoj strategiji?”, rekao je Erdogan nakon sastanka.

Podsjetio je da su ove sedmice obustavljeni mirovni pregovori u Ženevi na kojima se očekivalo rješenje za sirijsku krizu. “Trenutno su obustavljeni mirovni pregovori u Ženevi. Sada postavljam pitanje: Ima li neko ko uopće gaji nadu u pregovore u Ženevi? Naravno da opozicija neće blagonaklono gledati na pristup koji je tamo zauzet. Opozicija neće nasjesti na igru koja se tamo igra i na zamku koja je postavljena”, kazao je turski predsjednik. Istakao je da je broj izbjeglica iz Sirije koji se nalaze u Turskoj premašio 2.7 miliona.

“Još uvijek pristižu u Tursku. Trenutno iz Halepa stiže oko 10 hiljada osoba u Tursku. Sada su navodno na granici. Rusija konstantno vrši bombaške napade, režimske snage također izvode napade, a svijet samo šuti, Evropska unija šuti, Ujedinjeni narodi šute”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako je s predsjednikom Ekvadora razgovarao o jačanju trgovinskih odnosa između dviju zemalja u narednom periodu. Složili su se kako postoji prostor za bolju saradnju dviju zemalja u mnogim oblastima, od zdravstva, obrazovanja do infrastrukturnih projekata.

(Agencije)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*