Nevladine organizacije deklaracijom pozvale na ukidanje viza između Kosova i BiH

Zajedničkom deklaracijom kojom se pozivaju vlade Kosova i Bosne i Hercegovine da pod hitno pronađu rešenje za ukidanje viznog režima između dve zemlje, završena je dvodnevna konferencija o temi „Vize – barijera u komunikaciji Kosova i BiH“.

Na konferenciji u Prištini o toj problematici diskutovali su predstavnici civilnog društva, medija i umetnici iz BiH, Srbije i Kosova. Konferenciju su organizovale Kosovska fondacija za otvoreno društvo, Fondacija za nove komunikacije Dokukino i Inicijativa mladih za ljudska prava BiH.
Deklaracijom se pozivaju i sve druge relevante institucije da podrže  ovu inicijativu.

Tokom prepodnevne debate, Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra – SARTR, kazao je da je za njega lično komunikacija sa Kosovom jako važna zbog značajne bošnjačke manjine na Kosovu, kao i zbog umetničke saradnje. On očekuje da će u budućnosti odnosi dve zemlje biti normalni.

“Da odnosi budu kao sa bilo kojom drugom zemljom, to je naš trenutačni cilj. Da odnose između Bosne i Hercegovine i Kosova, odnose između umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Kosova, svedemo na najnormalnije odnose koje ne treba definirati, kao što ne definiramo naš odnos prema našim gostima na festivalu iz recimo Južnoafričke Republike, Konga ili bilo koje druge zemlje”, kazao je Kreševljaković.

Darko Brkan iz Udruženja građana “Zašto ne” iz Sarajeva, kao i većina učesnika ovog skupa, smatra da je reč o očitom političkom pitanju i da uzrok problema ne treba tražiti u Kosovu, jer je recipročni vizni režim koji je Kosovo uvelo znak upozorenja da vlasti BiH moraju više raditi na rešenju ovog problema. Način odlučivanja u BiH je veliki problem, jer je vrlo lako blokirati svako pitanje, dodao je Brkan.

“Problem nisu samo političari iz Republike Srpske, iako su oni glavni problem, problem je i u tome što ne postoji niko ko želi da uloži svoj politički kredit i kaže: mi ćemo svoje odlučivanje u parlamentu Bosne i Hercegovine uslovljavati dobijanjem podrške za rješenje ovog pitanja. Tek kad se na tom nivou ovo pitanje popularizira onda možemo očekivati neku dinamiku, koja će se završiti time da ova inicijativa bude prihvaćena”, kazao je Brkan.

Denion Galimuna iz Kosovske fondacije za otvoreno društvo u izjavi za AA podsetio je da je inicijativa za postizanje slobode kretanja između Kosova i BiH pokrenuta pre godinu dana. Održano je niz okruglih stolova, kao i susret privrednika dve zemlje u Sarajevu oktobra prošle godine.

“Nastavićemo i sa drugim inicijativama kako bismo olakšali kretanje. Nije nam glavni cilj ukidanje viza, to bi bilo jako pretenciozno, ali da barem podignemo javnu debatu na nivo da ljudi vide da je nemoguće komunicirati sa ovakvim viznim režimom”, kazao je Galimuni.

Darko Sokolović, predsednik Fondacije Dokukino, u izjavi za AA od narednih koraka u okviru ove inicijative izdvaja premijeru predstave na temu viznih barijera bosansog reditelja Dine Mustafića, 15. februara u Prištini, kao i susrete novinara dve zemlje.

“U aprilu ćemo dovesti predstavnike civilnog društva zemalja koje nisu priznale Kosovo, ali su njihove zemlje našle modus da priznaju dokumente Kosova, pa ćemo i to ponuditi vladama. Drugim riječima, daćemo vladama rješenja na izvolite, da samo uzmu ono što im odgovara za konkretan politički kontekst i da ga primijene kako bi građanima bilo lakše”, poručio je Sokolović.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*