Razoran zemljotres na Tajvanu: Prizori užasa obilaze svijet

Najmanje sedam osoba, među kojima i jedna djevojčica, poginulo je u zemljotresu magnitude 6,4 stepena po Rihteru, koji je u subotu pred zoru pogodio južni Tajvan.

Od siline zemljotresa došlo je do urušavanja pojedinih zgrada, pa se strahuje da bi broj mrtvih mogao rasti. Zasad je iz ruševina spašeno stotine ljudi, a prijavljeno je 422 povrijeđenih.

Prema navodima tajvanske novinske agencije, spasioci tragaju za još najmanje osam osoba, koje se vode kao nestale. Za njih se vjeruje da su zarobljeni u ruševinama 16-spratnice koja se urušila u najpogođenijem tajvanskom gradu Tainan.

Više od 250 ljudi, koji su živjeli na strani zgrade koja se urušila, spašeno je zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca i spasilaca. Pet od sedam mrtvih stradalo je u spomenutoj zgradi koja se nalazi u dijelu grada Yongkang. Drugo dvoje je stradalo u naselju Guiren, gdje je žena poginula u obrušavanju vodotornja i muškarac koji je stradao u dijelom srušenoj građevini, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralni hidrometeorološki zavod Tajvan saopštio je da je epicentar zemljotresa bio na dubini od 17 kilometara u gradu Kaohsiung.

U potresu magnitude 7,6 stepeni po Rithterovoj skali koji je 1999. godine pogodio Tajvan poginulo je više od 2.300 ljudi.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*