Obamin Kadilak: Najbezbjedniji automobil na svijetu

Pod “haubom” automobila u kojem se vozi predsjednik USA, nalazi se benzinski V8 motor, čija potrošnja iznosi 63,5 litara na 100 pređenih kilometara!
Obamina “zvijer” čvrsto stoji na run-flat pneumaticima Goodyear sa kevlarskom konstrukcijom. Naravno, i kada bi izgubili pritisak ili bili uništeni, automobil može da nastavi kretanje samo na felnama.

Američki predsjednik, Barak Obama, već sedam godina se vozi u Kadilaku DTS, specijalno pripremljenom za potrebe jednog od najuticajnijih političara svijeta. Obama se vozi u produženoj verziji modela DTS, koji je razvijen na platformi velikog pick-up modela Ševrole Kodiak. Ranije se govorilo, da se za pogon stara dizelski osmocilindrični motor snage 600 konjskih snaga. Za posebne potrebe, može se aktivirati i ubrizgavanje nitro oksida (N2O), koji snagu kratkotrajno povećava i na 1000 konjskih snaga. Razloga za ugradnju dizel motora ima više, a najvažniji su manja potrošnja i manji rizik od eksplozije.

Pod “haubom” se nalazi benzinski V8 motor, čije karakteristike se drže u tajnosti. Jedino je poznata potrošnja goriva, koja iznosi 63,5 litara na 100 pređenih kilometara! Automobil je težak 6,8 tona, a blindirani oklop nije samo od čelika, već je i od aluminijuma, titanijuma i keramike. Rezervoar je obložen specijalnom pjenom i otporan je na eksplozije iz različitih smijerova.

Unutrašnjost ne nudi previše prostora u širinu. To je zato što se u vratima nalaze čelične ploče debljine 20,3 centimetra, vetrobransko staklo je debljine 15 centimetara a bočna stakla 12,7 cm.

Zastavice na prednjem dijelu automobila su osvijetljene LED svjetlima. Obama na raspolaganju ima satelitski telefon, ali i sistem za interaktivni video. Audio sistem može da primi 10 CD.

Zanimljivo je, da Obama na raspolaganju nema jedan, već dvanaest primjeraka ovog automobila, a neki tvrde da su neki pogonjeni benzinskim, a neki dizel motorom. Svi primjerci su proizvedeni u GM fabrici u Detroitu, a kada nisu u upotrebi, nalaze se u dobro čuvanim garažama. U automobilu je uvijek i jedan federalni agent sa dijagnostičkom opremom za automobil. Cijena svakog primjerka Obamine “zvijeri” iznosi 1,5 miliona dolara.

Automobil predsjednika Sjedinjenih Američkih Država više podsjeća na nekakvo oklopno vozilo nego na automobil.

Kadilak se može pohvaliti činjenicom da je 80. godine prošlog veka, kada je na funkciju američkog predsjednika došao Ronald Regan, pripremio predsedničku limuzinu Kadlak Flitvud. Za Bila Klintona pripremljena je posebna limuzina Kadilak Flitvud Brogam. U posljednjoj deceniji Kadilackje pripremio dvije limuzine u službi američkog predsjednika. Model Deville je koristio predsjednik Džordž Buš od 2001. do 2004. godine, koji je bio razvijen na bazi modela DTS, koji je predstavljen godinu dana kasnije. Prema pouzdanim izvorima, nova predsjednička limuzina razvijena je na bazi novog modela Kadilak DTS.
(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*