Održana tribina o unaprijeđenju ekološke i saobraćajne kulture

Ekološki pokret Eko zeleni Tuzla organizovao je danas Ekološku tribinu posvećenu unaprjeđenju ekološke i saobraćajne kulture. Ovom prilikom govorilo se o problemu aerozagađenja i njegovog uticaja na okoliš, zdravlje ljudi, i bezbjednost u saobraćaju, te o zaštiti prirodnih resursa.

Cilj organizatora je skrenuti pažnju, ne samo na važnost zaštite životne sredine, nego i za njegovo unaprijeđenje, o čemu su govorili predstavnici nekoliko ekoloških udruženja, mjesnih zajednica, škola i nadležnih institucija. Trenutno stanje je izuzetno nepovoljno, ako u obzir uzmemo toksične materije u zraku, koje se održavaju na kvalitet onoga što udišemo, pijemo ili jedemo.

Kako je kazao jedan od predavača profesor Sabit Begić, predsjednik Skupštine Ekološkog pokreta Eko zeleni Tuzla, čovjek danas u pohlepi za boljim uzima od prirode ono što se njemu dopada, a sve što neće, razbacuje po prirodi i zagađuje je za sva vremena.

Na održanoj tribini bilo je riječi i o zaštiti prirodnih resursa, konkretno problemu masovne sječe šume na izletištu Ilinčica, te odlaganju velikih količina otpada. Prema riječima Ratka Banovića, predsjednika Ekološkog pokreta Eko zeleni Tuzla, na njihovu adresu je pristiglo već nekoliko dopisa građana sa ovog područja.

Dogovoreno je da 21.februara ove godine, učesnici održane tribine na volonterskoj osnovi, učestvuju u akciji čišćenja izletišta Ilinčica. Nakon toga, 22.februara povodom Dana planete zemlje organizovat će posjetu planini Konjuh, gdje će održati ekološki čas o zaštiti planete od globalnih promjena.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*