Novčanica od 500 eura više neće postojati?

Guverner ECB Mario Draghi najavio je da su spremni da razmotre mogućnost prestanka štampanja novčanice od 500 eura zbog toga što pomažu kriminalnoj djelatnosti.
Draghi je istakao da o ovom potezu razmišljaju zbog konstantnih upozorenja policije da se upravo ove novčanice najviše koriste na crnom tržištu.

Ipak, članovi upravnog odbora banke traže i dodatne dokaze da nije riječ samo o insinuacijama, prenose agencije.

U Velikoj Britaniji zaustavili su korištenje novčanica od 500 eura, koje se više ne mogu dobiti ni na bankomatima ni u bankama još od 2010. jer je 90 posto tražnje za njima dolazilo iz kriminalnih krugova.

Centralna banka Italije opisala je na koji način novčanice s velikim apoenima pogoduju kriminalnim aktivnostima poput prodaje droge ili utaje poreza, jer je novac lakše prenijeti i sakriti.

– Kriminal je djelatnost u kojoj se plaća isključivo u gotovini pa pomažu novčanice s velikim apoenima –  objasnila je policija u Italiji, u kojoj se također procenjuje da više od 90 posto novčanica od 500 eura cirkuliše u mafiji.

Povlačenje tih novčanica razmatra i Finska, a SAD je novčanice od 1.000 dolara povukao s tržišta još 1969. godine, nakon što je utvrđeno da pomažu kriminalcima u razvoju crnog tržišta.

Prethodno je Evropska komisija najavila istragu o sumnjivo velikom broju novčanica od 500 eura koje su u opticaju u zoni eura, a Draghi je tada istakao da su u fazi proučavanja problema i da još nisu odlučili kako da ga riješe.
(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*