Zasijedala Vlada TK

Vlada TK na današnjoj je sjednici donijela Odluku o prihvatanju teksta Protokola o načinu izmirenja  obaveza po osnovu obračunatih a neuplaćenih  koncesionih naknada za JP “Elektroprivreda BiH“ dd Sarajevo, Zavisno društvo  Rudnici Kreka  doo Tuzla.

Protokol je sačinjen na iznosu dugovanja od 9 miliona 700 hiljada KM  i odnosi se na period od 5. godina, počev od 1. 1. 2017. Godine.

Ministar Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva rekao je da će u naredne dvije sedmice biti održan sastanak sa rukovodstvom Rudnika Kreka, na kojem će biti potpisan anex ugovora koji će se odnositi na 2015. godinu, jer Rudnik nema ugovor o koncesiji za 2015. godinu.

Vlada TK  usvojila  je  i Odluku o visini jednokratne  novčane pomoći  za opremu novorođenog djeteta. Danijela Simić, ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK, pojasnila je da se radi o 146 KM, što predstavlja 20 posto prosječne plate u TK. Pravo na ovu pomoć imaju porodice čiji mjesečni prihod po članu domaćistva ne prelazi isnos od 25 posto prosječne plate u TK iz 2015.godine.

Vlada je utvrdila i Program uslova , kriterija i postupaka  za raspodjelu sredstava u Budžetu TK za 2016. godinu sa pozicije Materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih, u ukupnom iznosu od 184 hiljade KM. Njime se obuhvata sufinansiranje troškova  električne energije raseljenim licima smještenim u izbjegličkim naseljima, u kućicama Vlade Holandije, u ukupnom iznosu od 118 hiljada KM. Drugi program odnosi se na sufinansiranje troškova ogreva, namijenjen također raseljenim licima smještenim u izbjegličkim naseljima i individualnim objektima,  i to u iznosu od 66 hiljada KM.

Prava na ova sredstva imaju osobe koje imaju status raseljenog lica i čiji ukupni prihod po članu domaćinstva, ne prelaze 14 posto prosječne plate na TK iz prethodne godine.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*