Džumhur savladao Smyczeka i plasirao se u drugo kolo ATP turnira u Memphisu

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur (78. na ATP listi) plasirao se u drugo kolo ATP turnira u Memphisu (SAD). On je rano jutros po našem vremenu nakon velike borbe i sat i 50 minuta igre savladao Amerikanca Tima Smyczeka (128.) sa 2:1. Po setovima je bilo 6:3, 4:6, 6:3.
Džumhur je dobro ušao u meč i već na samom početku protivniku oduzeo servis. Međutim, pet godina stariji Amerikanac uzvratio je istom mjerom i izjednačio na 1:1.

Sve do rezultata 3:3 nije bilo brejk prilika, a onda je na scenu stupio bh. teniser. Džumhur je prvo bez izgubljenog poena oduzeo servis Amerikancu, a potom bez većih problema i potvrdio brejk. Onda je ponovo brejknuo protivnika i na taj način priveo set kraju sa 6:3.

Drugi dio igre Damir ne započinje onako kako je to želio. Amerikanac je bh. teniseru oduzeo servis već u uvodnom gejmu, a potom i potvrdio brejk za vodstvo 2:0. U narednom gejmu Džumhur smanjuje na 1:2, ali Smyczek potom uzima tri gejma zaredom i dolazi do vodstva 5:1. Damir potom dobija svoj servis za 2:5. Pri servisu Amerikanca za drugi set Damir je imao dvije brejk prilike, od kojih koristi drugu i vraća jedan brejk zaostatka – 3:5. Potom osvaja i svoj servis za 4:5. Ali, Smyczek ipak osvaja svoj naredni gejm i uzima drugi set sa 6:4.

I treći set Damir je počeo kao i drugi. Odmah je protivniku poklonio gejm na svoj servis, što je ovaj objeručke prihvatio i poveo sa 2:0. I u narednom servis gejmu Damir se suočio sa brejk loptom, i tada se činilo kako je to početak kraja za 23-godišnjeg Sarajliju. No, on je upravo tada pokazao da zna prikazati kvalitetnu igru i kada je pod velikim pritiskom. Prvo je pomenutu brejk loptu spasio i smanjio zaostatak na 1:2. U nastavku sa lakoćom protivniku oduzima servis, a potom dobija i svoj gejm za vodstvo 3:2. Nevjerovatan tenis bh. igrač prikazao je i u nastavku meča. Prvo je još jednom oduzeo servis Smyczeku za vodstvo 4:2, a potom ga i, uz manje probleme, potvrdio za 5:2. Smyczek je smanjio na 3:5, ali je Damir ostao pribran i riješio treći dio igre sa 6:3.

U drugom kolu naš najbolji teniser igrat će protiv Litvanca Ricardasa Berankisa (102.), koji je u prvom kolu bio bolji od izraelskog tenisera Dudija Sele rezultatom 2:1. Džumhur i Berankis do sada su se sastajali dva puta, i to 2014. godine, a u oba meča slavio je litvanski teniser, uz ukupan set količnik 5:0. Inače, nagradni fond turnira u Memphisu iz serije 250 iznosi nešto manje od 700.000 dolara.

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*