Savjeti stručnjaka kako da pomognete djeci oko učenja i zadaća

Drugo polugodište je počelo, a s njim i muke kako dijete, nakon 30-dnevnog raspusta, motivirati na rad. Mnogi roditelji ne izlaze nakraj s tim. Na sreću, tu su dječiji psiholozi sa savjetima koji će djetetu umnogome olakšati učenje i poboljšati uspjeh u školi.

  1. Važno je početi na vrijeme
    Nema koristi o zadaći početi razmišljati tek uvečer. U stresu i kroz pritisak vremena ne može se kvalitetno učiti. Zato je najbolje odmah nakon škole napisati zadaću i naučiti šta treba.
  2. Napravite plan
    Zajedno s djetetom napravite plan kako će učiti do testa. Napišite koliko će svaki dan naučiti i koliko mu je vremena potrebno da to postigne. Dan prije testa ne treba učiti, već samo ponavljati gradivo.
  3. Red pomaže
    Pospremljeno i uredno radno mjesto sigurno će olakšati učenje, jer će na taj način biti manje dekoncentrirano.
  4. Promjena
    Pripazite da se vaš mališan satima ne bavi istom temom. Ako se ne može pomaknuti s tačke učeći neki predmet, pomoći će možda da tu knjigu zatvori i počne ponavljati nešto drugo.
  5. Učenje usput
    Na ljepljive papiriće napišite, primjera radi, englesku riječ za frižider i nalijepite ga na aparat. Pisanje sažetaka može biti od velike pomoći kako bi se gradivo zapamtilo.
  6. Pohvala
    Kad dijete pređe određenu etapu plana i dostigne cilj učenja, pohvalite ga. Time dobiva priznanje da je uspjelo i povezuje školu i učenje s pozitivnim.
  7. Neka napravi pauzu
    Pobrinite se da svakih 45 minuta napravi pauzu. Bit će dovoljno i pet minuta na svježem zraku ili kratka igra s kućnim ljubimcem kako bi se glava razbistrila.
  8. Pratite prirodni ritam djeteta
    Učenje nije uvijek jednako učinkovito. Većina ljudi se može koncentrirati prije podne i poslije podne, a rano ujutro ili rano poslije podne je teže postići koncentraciju i sposobnost učenja je slabija. Zato razgovarajte s njim kad je najbolje da uči.
  9. Punog stomaka se teško uči
    Zato neposredno poslije ručka ne treba planirati učenje, već se treba odmoriti. Pravilna i zdrava prehrana svakako će doprinijeti boljim rezultatima.

(Faktor.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*