Pomoću banana razvili skener za borbu protiv raka kože

Tamne tačke na starim korama banana mogu pomoći u bržem otkrivanju i dijagnostikovanju raka kože kod ljudi, navode naučnici.

Kad su banane zrele, njihova je kora prekrivena malim tamnim tačkama koje uzrokuje enzim pod nazivom tirozinaza.

Isti taj enzim prisutan je u ljudskoj koži, u većim količinama kod ljudi koji pate od melanoma, potencijalno smrtonosne forme raka kože.

Slučaj je istraživao tim naučnika iz Švajcarske da bi napravio skener za rak, koji su testirali najprije na korama banana.

Istraživači iz Laboratorije za fizikalnu i analitičku elektrohemiju u Švajcarskoj otkrili su kako je enzim tirozinaza pouzdan marker rasta melanoma.

U najranijem stadijumu raka ovaj enzim i nije očigledan, a počinje da se primjećuje tek u 2. fazi, dok je u 3. i te kako prisutan i ne može da se sakrije. Nažalost, to je faza u kojoj je rak počeo da se širi i na druge dijelove tijela, prenosi B92.

Što se ranije rak kože otkrije, lakše se liječi i samim tim, veće su šanse za oporavak i potpuno izliječenje.

Osobe kojima se rak kože detektuje u prvoj fazi imaju šanse za oporavak od čak 95 odsto, za razliku od faze 3, u kojoj su šanse za izliječenje znatno manje i iznose samo 43 odsto.

Tim je razvio skener i testirao ga na tamnim tačkama na korama od banana, koje su otprilike iste veličine kao i melanomi na ljudskoj koži.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*