Donesena odluka o početku pregovora sa EU o prilagođavanju SSP-a

Predsjedništvo BiH donijelo je danas odluku o početku pregovora sa EU o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čime je potvrdilo jučerašnju odluku Savjeta ministara BiH.

“Sve obaveze su ispoštovane, imamo sistem mehanizma koordinacije, imamo formalno sve uslove za predaju aplikacije za kandidatski status. Savjet ministara je utvrdio mehanizam koordinacije 26. januara i tu nema ničeg tajnog”, rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, 15. februara biće predata korektna i vjerodostojna aplikacija EU, a za dva-tri mjeseca dobit ćemo grupu pitanja od EU koje ćemo morati brzo rješavati, za što već sada možemo dobiti pomoć susjednih zemalja.

Čović smatra da bi najveći rizik bilo da se sada ne preda aplikacija, zbog čega bi zemlja nastavila da ispašta.

“U najgorem slučaju, u prvoj polovini naredne godine možemo imati i kandidatski status. Ne treba praviti spekulacije o vjerodostojnoj aplikaciji, treba da budemo ponosni jer se to dešava nakon 10-12 godina samo priče o tome”, rekao je Čović.

Čović je istakao da je cilj BiH da sustigne prve susjede dobijanjem kandidatskog statusa.

“Pregovarači o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nisu iskoristili januar. Treba zaštiti domaću proizvodnju, a kvote za meso i mlijeko su sporne. Zbog sadašnje situacije trpimo 40 miliona eura štete iz EU fondova”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, od 15.000 tona mesa, što je dozvoljeno, izvezeno je 8.000 tona u Tursku.

“Nismo ispunili kvotu, što je loša poruka. Kada je riječ o pregovorima sa EU, ne možemo postavljati mi uslove i praviti barijere. Cilj je zaštititi domaću proizvodnju i ispoštovati EU standarde. Zašto nema plana za to?”, upitao je on.

Aktiviranje pitanja Akcionog plana za članstvo u NATO ide odmah, nakon predaje aplikacije, najavio je Čović.

“Kada je riječ o izmjenama u Izbornom zakonu imat ćemo riješeno pitanje Grada Mostara najkasnije u martu, a rješenja će uvažiti i odluku `Sejdić-Finci`”, rekao je on.

Čović očekuje da će rezultati popisa biti objavljeni za mjesec i po dana nakon skorašnje posljednje posjete predstavnika Eurostata.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je da je Savjet ministara usvojio mehanizam koordinacije, kao jedan od tri glavna uslova, uz prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i Reformsku agendu, koje je BiH trebalo da ispuni kako bi aplikacija BiH za članstvo u EU postala kredibilna i prihvatljiva za Brisel.

(federalna.ba/Srna/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*