NATO poslao brodove u Egejsko more

NATO je uputio svoju Pomorsku grupaciju 2 u Egejsko more kako bi nadzorom i posmatranjem pomogao Evropskoj uniji u rješavanju izbjegličke krize i zaustavljanju priliva ilegalnih imigranata, što su zatražile Njemačka, Turska i Grčka.

Takvu odluku su danas u Briselu usvojili ministri odbrane Atlantskog saveza.

Pomorska grupacija 2, pod njemačkim zapovjedništvom, u vodama Egejskog mora pomagat će u zaustavljanju ilegalnih imigranata turskoj i grčkoj obalskoj straži, kao i agenciji EU za nadzor spoljih granica Fronteks, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Čelnik NATO-a je naglasio da je ova odluka atlantskih saveznika donesena zato što “Evropu pogađa najteža migrantska i izbjeglička kriza od završetka Drugog svjetskog rata zbog sukoba i nestabilnosti na njenim južnim granicama, kao i zbog djelovanja kriminalnih mreža koje krijumčare i trguju ljudskim stradanjima”.

Brodovi NATO-a Pomorske grupacije 2, objasnio je Stoltenberg, neće učestvovati u zaustavljanju ili vraćanju nazad plovila s ilegalnim imigrantima, već će prvenstveno “davanjem visoko kvalitetnih informacija” pomagati Fronteksu, grčkim i turskim graničnim snagama u zaustavljanju i razbijanju mreža krijumčara migranata.

Ministri odbrane NATO su takođe odlučili da osjetno pojačaju posmatranje i prikupljanje obavještajnih podataka o kretanju izbjeglica i ilegalnih imigranata na području tursko-sirijske granice.

NATO će, objelodanio je Stoltenberg, isto tako prevashodno pojačanim korištenjem moćnih obavještajnih i aviona za posmatranje AWACS iznad Sirije podržati članice koalicije koje vazdušnim udarima i drugim vojnim mjerama nastoje da oslabe i unište teroriste Islamske države Iraka i Sirije.

(federalna.ba/Beta/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*