Najbolji dar za osobu koju volite

Posljednjih se godina i kod nas uvriježilo obilježavati Valentinovo. Najčešće se izlazi na “romantične večere” te kupuju čokolade, ruže, parfemi… No najbolji dar – koji će poboljšati i učvrstiti vašu vezu – u biti vas ne košta ništa, ali se uglavnom rijetko daje (i upravo se time ugrožava ljubavni odnos)…

A to je, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Baylor o zadovoljstvu u vezi – nepodijeljena pozornost. Nju, upozoravaju znanstvenici, remeti neprestano provjeravanje telefona i ostalih uređaja, čime se nesvjesno šalje poruka da nam je to važnije od pune prisutnosti u vezi, što izaziva napetosti te povećava rizik od sukoba i ljubavnoga kraha.

Nema dvojbe da suvremena tehnologija donosi brojne koristi i omogućuje trenutačnu povezanost s velikim brojem ljudi, no kako spriječiti da pogubno utječe na našu blisku vezu. Iz svoje dugogodišnje kliničke prakse, dr. Kristen Lee Costa daje tri preporuke za pozitivne promjene ponašanja:

  1. Stvorite zonu “bez signala” – pokušajte odrediti vrijeme tijekom dana kad ćete zanemariti tehničke uređaje te se posvetiti ljudima do kojih vam je stalo. Postignite dogovor o granicama i pridržavajte ih se. Vaš će telefon uvijek biti ovdje, ali vaš partner možda i neće budete li ga neprestano isključivali.
  2. Nemojte biti defenzivni – nikad nije ugodno primiti povratnu informaciju da naše ponašanje nekome smeta, no imajte na umu da zahtjev bliske osobe da budete “prisutniji” nije puko kritiziranje, nego pokazuje da joj je stalo do vas.
  3. Imajte na umu cijenu – a ona je visoka: istraživanja pokazuju da nezadovoljstvo vezom može biti povezano s depresijom te poremetiti općenit osjećaj blagostanja. Kakvog smisla ima održavati veze sa svim i svakim, a zanemarivati svoju najbližu vezu.

(Sensa)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*