2719345 10/15/2015 October 15, 2015. Russian Prime Minister Dmitry Medvedev chairs a meeting of the Russian Government at the Government House. Dmitry Astakhov/RIA Novosti

Medvedev: Pregovori umjesto novog svjetskog rata

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je izjavio kako bi sve svjetske sile trebale sjesti za pregovarački sto i dogovoriti kraj rata u Siriji, “umjesto pokretanja novog svjetskog rata”, prenose agencije.

Na pitanje šta misli o prijedlogu nekih arapskih država da uđu u sukob pod američkom komandom, šef Vlade Rusije je kazao kako bi to bilo “loše, zbog toga što kopnene ofanzive vode to toga da rat postane trajan”.

“Amerikanci i našu arapski partneri moraju dobro promisliti – žele li trajni rat?”, rekao je Medvedev za njemački dnevnik Handelsblatt, koji će izaći u petak.

Svi protiv svih

On je dodao kako se u takvom ratu pobjeda ne bi mogla ostvariti brzo, prenosi Reuters, pozivajući se na njemački prijevod njegovih riječi, “naročito u arapskom svijetu, gdje se svi bore protiv svih”, te kako bi takav rat “trajao godinama, pa i decenijama”.

“Zašto je to neophodno? Sve strane treba dovesti za pregovarački sto, umjesto pokretanja novog svjetskog rata”, kazao je Medvedev.

Dodao je kako Sjedinjene Američke Države i Rusija moraju izložiti sve sukobljene strane pritisku kako bi osigurale prekid vatre.

Rusija vrši zračne udare u područjima oko ključnog grada Halepa, čime pomaže ofanzivu snaga lojalnih predsjedniku Basharu al-Assadu.

Američke i zračne snage drugih zapadnjačkih nacija također vrše udare na područjima na sjeveru Sirije.

(Agencije)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*