RIJEKA 11.01.2011. RIJEKA MAJA MILOŠEVIÆ 5 GODIŠNJAKINJA IZ DELNICA OBOLJELA OD LEUKEMIJA U NARUÈJI MAME BISERKA NA ODIJELU ONKOLOGIJA DJEÈIJA BOLNICA KANTRIDA FOTO MARKO GRACIN ------ èetiri stupca osijek

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka: U BiH godišnje oboli 60 mališana

Statistika pokazuje da se od 250.000 djece kojoj se u svijetu dijagnosticira rak njih oko 90.000 ne uspije izboriti s tom bolešću. Rak je vodeći uzrok dječije smrtnosti, od nezaraznih bolesti. U Bosni i Hercegovini godišnje oboli 50 do 60 mališana.

Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji BiH kazala je da Udruženje čeka niz projekata, među kojim je regionalna konvencija za mlade izliječene od raka Mladice, gdje je Sarajevo domaćin mladima iz cijele bivše Jugoslavije. No, najbitniji događaj je otvaranje Roditeljske kuće, svečano 26. aprila.

“Ponosan sam na rezultate u posljednjih 15 godina. Izliječeno je više od 500 djece, a njihovo je liječenje trajalo pet ili više godina. To su najteži pacijenti i nema teže rečenice kada morate reći roditeljima da im dijete ima rak. Napravili smo jedno idealno odjeljenje koje liječi djecu iz cijele BiH.

Svakako da nam je u budućnosti najbolji projekt otvaranje Roditeljske kuće. Bitno je da dijete kada dobije recimo temperaturu odmah možemo otići do njega. Posjetio sam evropske kuće, ali ovo je ubjedljivo najbolja kuća”, istaknuo je Edo Hasanbegović, direktor discipline za zdravlje djeteta i šef Hematoonkološkog odjeljenja.

(Agencije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*