Kuba: Istorijski susret pape Franje i patrijarha Kirila

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo otputovao je danas na Kubu, gdje će biti održan istorijski susret sa patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom. Očekuje se da će papa Franjo i patrijarh Kiril provesti oko dva sata u privatnom razgovoru na Aerodromu “Hose Marti” u Havani, javila je agencija AFP, prenosi Tanjug.

To će biti prvi sastanak poglavara Rimokatoličke i najveće pravoslavne crkve još od Velikog raskola 1054. godine, koji je oblikovao modernu Evropu i Bliski istok.

Očekuje se da će papa Franjo i patrijarh Kiril potpisati zajedničku deklaraciju o savremenom progonu kršćana u zemljama poput Iraka i Sirije.

Sastanak ima dva velika cilja – mir u svijetu i ekumenizam.

Sastanak na neutralnom terenu se planira već decenijama. Posljednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću hrišćana.

“Samo sam želio da zagrlim moju pravoslavnu braću”, rekao je papa u intervjuu ranije ove sedmice, ali je sastanak stavio i u kontekst šireg angažovanja Rusije na međunarodnoj sceni, rekavši da bi Moskva mogla da bude važan partner u postizanju mira u svijetu.

Papa je od svog izbora 2013. godine na čelo Rimokatoličke crkve, dva puta primio ruskog predsjednika Vladimira Putina u Vatikanu.

Kako je naveo ranije ove sedmice italijanski list “Corriere Della Sera”, najava sastanka došla je kao potpuno iznenađenje. Sastanak je pripreman u strogoj tajnosti, posebno zbog nekih dužnosnika Ruske Pravoslavne Crkve koji se oštro protive bilo kakvoj ideji “jedinstva” i najmanjem znaku približavanja Rimu.

“Razilaženja dviju crkava nisu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi patrijarh i papa mogli zajednički odgovoriti na progon kršćana. Situacija na Bliskom istoku, u sjevernoj i u srednjoj Africi i u nekim drugim regijama gdje ekstremisti provode genocid nad kršćanima zahtijeva poduzimanje hitnih mjera i bliskiju suradnju između kršćanskih crkava”, naglasio je Hilarion.

Dvojica crkvenih poglavara neće se sastati u Evropi jer se Kiril tome protivio, “uglavnom zato jer je Evropa povezana s tragičnim istorijskim podjelama i sukobima među kršćanima”.

Nakon sastanka na Kubi, papa Franjo nastavlja putovanje u Meksiko, gdje će posjetiti neke od najsiromašnijih i najnasilnijih mjesta u toj državi, a stići će i na sjevernu meksičku granicu kako bi govorio o muci izbjeglica i migranata koji pokušavaju doprijeti do Sjedinjenih Država.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*