Rusija i SAD pred historijskim pomirenjem?

Moskva i Washington načinili su pomak u uzajamnom razumijevanju ukrajinske i sirijske krize, ocjenjuju analitičari Stratfora.

Glasine o potencijalnom dogovoru Zapada i Moskve uslijedile su neposredno nakon posjete pomoćnice državnog sekretara SAD Victorije Nuland Kalinjingradu, kada se sastala sa savjetnikom ruskog predsjednika Vladislavom Surkovim.

Kako se navodi, glasine o tajnom dogovoru, kojim bi se konačno stavila tačka na krizu u Ukrajini, vjerovatno neće biti potvrđene, međutim ne treba poricati da postoji veliki napredak kada je riječ o povlačenju tešškog naoružžanja sa linije razgraničenja, prenosi Sputnjik.

Prepreku za potencijalni kompromis možže da predstavlja i trenutna politička nestabilnost u Ukrajini, s obzirom na to da su rejtinzi trenutne vlasti u padu, dok bi Arseniy Yatsenyuk mogao da izgubi premijersko mjesto već u narednih nekoliko sedmica, zaključuje Stratfor.

Pored toga, velika pažžnja u istražživanju Stratfora posvećena je i januarskom susretu ššefova diplomatije Rusije i SAD, Sergeja Lavrova i Johna Kerryja u Zurichu, nakon čega je američki političar, nastupajući na Međunarodnom ekonomskom forumu u Davosu, govorio o mogućnosti ukidanja sankcija Rusiji u narednih nekoliko mjeseci.

Takva izjava zaslužžuje puno pažžnje, s obzirom na to da je stav Washšingtona prema Moskvi bio daleko čvrššći nego stav Evrope. EU jeste produžžila sankcije za ššest mjeseci, ali mnogi lideri evropskih zemalja pokazali su interesovanje za njihovo ukidanje u julu, kada ponovo dođe vrijeme da se o tome odlučuje“, pišše Stratfor.

Jošš jedan segment potencijalnog kompromisa Washingtona i Moskve je svakako sirijska kriza, budući da obje strane imaju zajedničkog neprijatelja – Islamsku državu, smatraju analitičari.

„Rusija možže da zahtijeva od SAD ustupke koji se tiču koncentracije NATO snaga u blizini njenih granica, dok Washšington možže da tražži veću podrššku Moskve kada su u pitanju pregovori o Siriji. Oni se, dodušše, nalaze na različitim stranama barikada, ali zajednička komponenta u vidu borbe protiv Daesha otvara mogućnost za saradnju u drugim pitanjima“, navodi se u izvješštaju, prenosi Sputnik.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*