Dvadeset godina nakon rata: BiH danas predaje aplikaciju za članstvo u EU!

Više od dvadeset godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, naša država danas će u Briselu predati aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji (EU). Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović aplikaciju će predati nakon više od sedam i po godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Čović će  u Briselu u ime Bosne i Hercegovine predati aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji ministru vanjskih poslova Holandije Bertu Koendersu. Svečana ceremonija predaje aplikacije  u holandskom predsjedništvu Vijeća EU zakazana je za devet sati u zgradi Vijeća i moći ćete je pratiti u živom prenosu na progamu BHT1.

Specijalna emisija posvećena ovom događaju počinje u osam sati i 45 minuta.

Visoke zvanice EU uveličat će predaju aplikacije

Svečanosti će prisustvovati visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Federika Mogerini i Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han, te ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, koji je jedno vrijeme u BiH obavljao dužnost visokog predstavnika.

Povodom formalne predaje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, Dragan Čović će kao i Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak prisustvovati prijemu čiji su domaćini hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu i izvjestitelj Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda.

Šta kada predamo aplikaciju?

Nakon što svaka od država podnese aplikaciju za članstvo u EU dobija upitnik Evropske komisije takozvani “avi” na koji mora da odgovori. na primjer, u slučaju Republike Hrvatske on je sadržavao čak oko 4.000 pitanja na koje je hrvatska strana morala Evropskoj komisiji dati informacije.

Cijeni se kako će taj čin biti problematičan za Bosnu i Hercegovinu već u samom startu s obzirom da se većina podataka nalazi u popisu stanovništva, provedenog oktobra 2013. godine, čiji rezultati nisu objavljeni ni dvije i po godine nakon toga.

Uz davanje osnovnih podataka koji se odnose, na primjer, na broj stanovnika, Bosna i Hercegovina mora odgovore dati i o svom ekonomskom potencijalu, strukturi stanovništva u svim segmentima, kao i brojnim drugim pitanjima kao što je prilagođavanje pravnoj stečevini EU (acquis communautaire).

Osim što mnogi aplikaciju za članstvo BiH u EU smatraju preuranjenom, nerealan je i rok do kojeg vlasti BiH očekuju da bi Bosna i Hercegovina mogla dobiti status kandidata za EU, početak 2017. godine. Ovo bi značilo da bi BiH postala rekorder po kratkoći vremena u kome je dobila kandidatski status.

Najkraće je na kandidatski status čekala Makedonija, godinu i devet mjeseci, Crna Gora dvije godine, a Srbija dvije godine i dva mjeseca. Izuzetno dug rok i to iz drugog pokušaja, nakon što je prethodni odbijen, imala je Albanija. Na status kandidata ova zemlja je čekala čak pet godina i dva mjeseca.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*