Nikolić: Uvijek sam spreman da dođem u Sarajevo

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao, povodom zahteva iz Haga da se izruče troje radikala zbog nepoštovanja suda i da lider SRS Vojislav Šešelj prisustvuje izricanju presude, da “Srbija mora da pokaže da je pravno uređena zemlja”.

Predsjednik Srbije smatra da ima mnogo pokazatelja da je Evropska unija krhka, počev od migranstke krize.

Poljuljan je i Šengenski sistem i evropska valuta je u opasnosti. EU pokazuje i koliko je krhka i na terenu odnosa Srbije i Prištine. Pokazuje sa jedne strane izuzetan uticaj na Srbiju a sa druge strane nemoć prema zahtjevima Prištine, i to je ono što me čudi i zabrinjava, napomenuo je Nikolić.

“Ako je Kosovo uslov za EU, ne moraju da nas prime”
Na pitanje da li će Srbija doći u situaciju, ipak, da priznanje Kosova bude uslov za ulazak Srbije u EU, Nikolić je odgovorio da se nada da to nikada neće biti uslov.

“Slušamo uvjeravanja iz Evrope da to nije uslov. Ako će to biti uslov za naše članstvo u EU ne moraju da nas prime, ali ćemo bar urediti državu u 34 poglavlja. Ali ako će u svakom poglavlju stajati da će to i to biti rješeno u skladu sa prištinskim ustavom i zakonodavstvom, onda će jako teško biti snaći se u svim poglavljima”.
“Uvijek sam spreman da odem u Sarajevo”
Komentarišući odnos nove hrvatske vlade prema Srbiji, Nikolić je rekao da se kampanja još u Hrvatskoj, nažalost dobija na tome ko će bolje da zaštiti Hrvatsku od Srbije, kao da je Hrvatska ugrožena od Srbije.

“A onda kad formiraju vladu, moraju još dva tri mjeseca da govore tako, dok ne počnu štrajkovi zbog plata, zbog neisplaćenih doprinosa i onda kreće normalna socijalna i ekonomska priča”, rekao je Nikolić i dodao da ne želi da raspiruje vatru, ali je veoma zabrinut da se širi osjećaj ugroženosti među Srbima u Hrvatskoj.

Nikolić je potvrdio da je uvijek spreman da ode u Sarajevo i istakao da Bosni i Hercegovini odgovora saradnja sa Srbijom, odgovaraju zajedničke sjednice vlada, razmene posjeta predsjednika vlada, predsjednika države ili cijelog predsjedništva BiH.

Na pitanje da li je izgladio odnose sa Filipom Vujanovićem, nakon njegove izjave da Crna Gora dozvoljava da neko drugi upravlja njome, Nikolić je rekao da nema za šta da se izvinjava.

Nismo se svađali, ali ako ja ne smem da kažem kako žive Srbi u Crnoj Gori, ako ne smem da kažem da će, zbog želje Crne Gore da bude u NATO biti upropašćena mnoga tradicionalna prijateljstva, pa i ona koja imaju Srbi u Crnoj Gori, onda to nije dobro, zaključio je.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*