Crna Gora danas u Bruxellesu počinje pristupne pregovore sa NATO-om

Crna Gora danas u Bruxellesu otpočinje pristupne pregovore o punopravnom članstvu u NATO, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je 2.decembra 2015. godine Crnoj Gori od 28 članica NATO-a upućen poziv za članstvo u Alijansu, pregovarački tim Crne Gore danas i zvanično počinje proces pregovora o članstvu. Pregovori će trajati najvjerovatnije do aprila, a važan dio procesa je to što svih 28 članica Alijanse moraju ratifikovati sporazum o pristupanju.

Pregovarački tim Crne Gore čine predstavnici resora odbrane i vanjskih poslova i evropskih integracija, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Direkcije za zaštitu tajnih podataka, kao i Misije Crne Gore pri Alijansi. S druge strane stola biće tim NATO-a, predvođen zamjenikom generalnog sekretara za pitanja odbrane.

Ministri vanjskih poslova NATO-a na sastanku u Bruxellesu 2.decembra 2015. godine pozvali su Crnu Goru da postane 29 članica Alijanse. Na dan kada je Crna Gora i zvanično dobila poziv za članstvo u NATO i tako ispisala novu stranicu u svojoj novijoj istoriji, završen je prvi dio procesa, ujedno i najteži na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u. Za Crnu Goru proces pristupanja trajao je punih devet godina. Crna Gora je zvanične odnose sa NATO-om počela 29. novembra 2006. godine, oko pola godine nakon što je stekla nezavisnost, kada je pozvana da pristupi Partnerstvu za mir (PzM).

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*