BiH predala aplikaciju za članstvo u EU

“Ovo su dobre vijesti danas da možemo primiti aplikaciju za članstvo od vas. Dobra vijest posebno jer je to rezultat napornog rada kojeg ste uložili s nama”, kazala je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Mogherini je istakla da je ovaj potez posebno značajan za sve narode u BiH.

“Vaš rad, vaša energija, ali i vaše jedinstvo. Ovo je dobro da narodi u vašoj zemlji mogu vidjeti da rukovodstvo ide zajednički prema zajedničkom cilju. Ja se nadam da ćete to uvijek imati na umu i u narednim koracima”, kazala je Mogherini.

“Što se tiče same aplikacije, kada smo razgovarali o najboljem načinu koji će oživjeti ovaj proces, tada se to činilo daleko ali se sjećam da smo se fokusirali na građane BiH. Vjerujem da je ovo pravi izbor, a ne samo da su to dobre vijesti za BiH i Evropu. Ovo je snažna poruka građanima EU, da je naš pristup integracije još uvijek snažan. Dozvolite mi da kažem da možete računati na nas, da ćemo nastaviti raditi sa istom energijom i istom posvećenošču kako bi imali zajedničku budućnost na istom kontinentu. Čestitam vam na vodstvu i računamo da će se ovo nastaviti u narednim mjesecima”.

Komesar za proširenje EU, Johanes Hahn je kazao da je velika važnost ove aplikacije, posebno za građane BiH jer se sve ovo radi zbog njih.

“Hvala vam što ste nam dali neku vrstu garanije za zaposlenje, jer radimo na pregovorima. Mislim da je ovo rezultat vrlo aktivnog rada u jednoj godini, za sve nas u zemljama članicama EU. Ono što smo postigli je zaista izvanredno, uradili ste puno posla kako biste dostavili kredibilnu aplikaciju”, kazao je Hahn.

Dodao je da je ovo početak jednog dugačkog puta.

“Ovo je urađeno, ali je ovo očetak jednog dugačkog puta. Članstvo nije moguće ostvariti za nekoliko mjeseci, ovo izražava posvećenost evropske familije za zemlje Balkana i BiH posebno. Pozdravljamo ovu aplikaciju i bitno je da postoji ovaj mehanizam koordinacije jer ako nemamo pravi mehanizam onda je teško. Moramo vidjeti kako će se to provesti i funkcionisati i želim vam čestitati. Ipak, sve najbolje želim građanima BiH jer ovo se radi za njih i oni zaslužuju bolju perspektivu, posebno mlađi naraštaji”, istakao je.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*