Kim Jong-un naredio napad na Južnu Koreju

Lider Sjeverne Koreje naredio je da se provedu pripreme za napad na Južnu Koreju, objavila je južnokorejska obavještajna agencija. Na zatvorenom brifingu za članove partije Senuri, južnokorejska Nacionalna obavještajna služba priopćila je da je obavještajna agencija Kim Jong-una počela raditi na provođenju njegove naredbe da se aktiviraju raspoloživi kapaciteti za izvođenje cyber i drugih napada na Južnu Koreju, naveo je neimenovani dužnosnik.

Obavještajna služba je na brifingu navela da bi meta napada mogli biti aktivisti koji se protive Pjongjangu, kao i vladini dužnosnici. Južnokorejski dužnosnik je istaknuo i da su mogući napadi na podzemnu željeznicu, tržne centre i druga javna mjesta.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Koreja bi mogla i otrovati aktiviste i dezertere ili ih namamiti u Kinu, gdje bi ih mogli oteti.

Dužnosnik je odbio reći je li se na brifingu razgovaralo o načinu na koji su informacije prikupljene.

Sjeverna Koreja ima podužu povijest napada na Južnu Koreju, kao što je granatiranje otoka 2010. godine kada je poginulo četvoro južnokorejskih dužnosnika ili bombardiranje južnokorejskog putničkog aviona 1987. godine, kada je stradalo svih 115 putnika.

Međutim, AP navodi da je nemoguće neovisno potvrditi da pripreme za napad stvarno postoje.

(federalna.ba/net.hr/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*