Kerry: Postignut dogovor SAD-a i Rusije o Siriji

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je u Amanu da je sa Rusijom postignut “okvirni dogovor” o načinu kako da se obustave neprijateljstava u Siriji.

Kerry je na konferenciji za novinare s jordanskim ministrom vanjskih poslova Naserom Judehom kazao da je telefonom razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

“Postigli smo okvirni dogovor o načinu kako da se obustave neprijateljstva, što bi moglo da se dogodi narednih dana”, rekao je Kerry, koji je danas došao u posjetu Jordanu.

Kerry je kazao da je moguće da će predsjednici Sjedinjenih Država i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin “što je prije moguće” razgovarati o primjeni dogovora o prestanku vatre u Siriji.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da su Lavrov i Kerry drugi dan zaredom razgovarali o “modalitetima i uslovima” za prestanak vatre u Siriji, koji isključuju grupacije koje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda smatra terorističkim organizacijama.

U saopćenju se dodaje da će ruski zvaničnici razgovarati s predstavnicima iranske i sirijske vlade, a američki sa sirijskom opozicijom i članovima Grupe za podršku Siriji.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*