Papa Franjo pozvao na ukidanje smrtne kazne u svijetu

Papa Franjo na nedjeljnoj misi na Trgu sv. Petra u Vatikanu apelovao je na katoličke lidere da pokažu hrabrost tako što neće dopustiti egzekucije ove godine izrazivši nadu da će smrtna kazna u svijetu konačno biti ukinuta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Papa je pred hiljadama vjernika podsjetio na zapovijed “Ne ubij” koja, kako je naglasio, jednako važi i za krivce i za nevine.

“Apelujem na savjest onih koji vladaju da se postigne međunarodni konsenzus o ukidanju smrtne kazne. Predlažem svima onima, posebno katolicima, da se ohrabre da u ovoj predstojećoj godini više ne bude egzekucija”, rekao je papa.

Govoreći o smrtnoj kazni koja je legitimna u brojnim zemljama svijeta, papa Franjo dodao je da “čak i kriminalci imaju neprikosnoveno pravo na život” koje im je podario Bog.

Vrhovni katolički poglavar pozvao je vjernike, ne samo da rade na tome da se ukine smrtna kazna, već i da poboljšaju uslove u zatvorima.

Papa Franjo je od početka svog pontifikata poticao teme tretiranja zatvorenika u zatvorima ističući kako se s njima treba postupati dostojanstveno.

(Anadolu Agency)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*