Najmanje 119 mrtvih, ISIL preuzeo odgovornost za napad u Damasku

Eksplozije bombi u sirijskim gradovima Homs i Damask ubile su u nedjelju najmanje 119 građana dok je neodređen broj ljudi ranjen, javljaju lokalni mediji i međunarodne organizacije.

U Homsu je poginulo najmanje 57 osoba, uglavnom civila, prilikom dvostruke eksplozije automobilske bombe. Najmanje četiri eksplozije kasnije su pogodile glavni grad Damask, naselje Sajida Zeinab, u kojima je poginulo najmanje 62 osoba, javljaju državni mediji.

Islamska država (IDIL) je preuzela odgovornost za smrtonosne napade na civile u Damasku. Napadi u oba grada desili su se u dijelovima nastanjenim vjerskim manjinama kao što su alaviti i šiiti koji su i ranije bili meta radikalnih islamista. Inače, u naselju Sajida Zeinab nalazi se jedno od najvećih šiitskih svetišta.

U međuvremenu, SAD i Rusija su dogovorile “parcijalno primirje” među zaraćenim stranama sirijske vlade i opozicije. S druge strane, rat protiv Islamske države bi se, sudeći prema dogovoru, trebao nastaviti. Napadi Islamske države dolaze dan nakon što su snage predvođene vladinim snagama zabilježile značajan napredak u borbama protiv te terorističke grupe. Video

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*