Velika Britanija: Cameron uvjerava Britance da je bolje ostati u EU!

Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) iznijeće danas pred parlament dogovor postignut krajem prošle sedmice sa EU, ali će mu biti teško da uvjeri poslanike da je ostanak u EU bolje rješenje od napuštanja Unije.

Kameron je izrazio nadu da će u parlamentu dobiti podršku za svoju kampanju za ostanak Velike Britanije u EU, nakon što je pretrpio poraz jer je gradonačelnik Londona Boris Džonson podržao “Breksit”.

Britanski premijer osigurao je podršku većine ministara, ali je nakon objave dogovora, šest članova Vlade, uključujući ministra pravosuđa Majkla Gova najavilo da će glasati za izlazak iz članstva u evropskom bloku.

Džonson, koji je popularna ličnost i smatra se jednim od vodećih kandidata za rukovodstvo Konzervativne stranke, izjavio je jučer da Kameronove reforme ne mijenjaju odnos Velike Britanije sa EU.

U tekstu objavljenom u dnevniku “Dejli telegraf” Džonson je naveo da se projekat EU “izmjenio i prerastao u nešto što je neprepoznatljivo” i da nema ništa ksenofobično u izlasku iz evropskog bloka.

“Uočljiv je spor i nevidljiv proces pravne kolonizacije pošto se EU infiltrirala u skoro svaku oblast državne politike”, navodi Džonson, dodajući da je referendum jedinstvena šansa za osiguranje novog odnosa.

Analitičari ističu da se Kameron sada suočava sa bitkom za održanje jedinstva svoje Konzervativne stranke, jer odluka Džonsona da glasa protiv ostanka Britanije u EU ukazuje na nesuglasice unutar partije.

Podaci anketa pokazuju da je 48 odsto Britanaca za ostanak u EU, 33 odsto protiv, dok ih je 19 odsto neodlučno.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*